Kezdőlap / Állatok / Kutya / Francia bulldog

Francia bulldog

Ezt a mopszhoz hasonló, kis termetű kutyust, gyakran összekeverték az angol buldoggal, és csak megjelenése után később, a 1900-as évvel elején ismerték el önálló fajként. Az arcáról néha egy denevér jut eszünkbe, ami nem is csoda, hiszen az alapból jókedvű, mókás fajták közé tartozik. Felálló fülei, és az arcán megjelenő redők egyedi külsőt kölcsönöznek neki.
Kiváló családi kutyaként tartják számon, elvan a gyerekekkel, és más háziállatokkal is, ha rendesen össze van szoktatva velük. Viszonylag keveset ugat, azonban annál viccesebb hangokat ad ki, például alvás közben horkol, szörcsög. Ezek a hangok a megrövidült orr, és légcső miatt hallhatóak, viszont nem kell aggódni, természetesek. Ez a kutyus szereti, ha szeretik, és ezt szó szerint érthetjük. Állandóan gazdája lába alatt lófrál, mindig kíváncsi természete arra készteti, hogy mindenütt ott legyen. Rendkívüli szórakoztatóképessége, vicces viselkedése miatt hamar elnyerheti gazdája szívét. Könnyen tanítható, így ha francia buldogot választunk, nem kell évekig vesződnünk fegyelmezésével. Egyébként is mélyen megbánthatjuk, ha túl hangosan szólunk rá, esetleg a kelleténél jobban megfegyelmezzük. Ilyenkor elvonul egy időre, de igyekezzünk kibékülni vele, jutalmazzuk meg, mert hamar magányossá válhat. Ezért is javasolt a lakásban tartani, egyrészt egyedül érzi magát, másrészt könnyen megfázik.
Szőre ápolására nem kell sok időt fordítanunk, elegendő néha megfürdetni, és megfésülgetni. Az arcán lévő redőket viszont hetente egyszer ápoljuk le, és a szemének valamint a fülének tisztaságára is ügyeljünk. Mindig szórakoztassuk játékkal, de nem kell ezt sem túlzásba vinni, ugyanis ez az állat hamar elfárad. Elég, ha aktív mozgásra naponta kétszer, háromszor szánunk egy fél órát, ez bőven kielégíti mozgásigényeit, így a kényelmesebb gazdiknak is megfelelő választás.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Spániel

A spániel vidám, barátságos, hűséges kutya. Rendkívül kedveli a gyerekeket és nagyon jó tarságok. A …

Leave a Reply