Kezdőlap / Állatok / Macska / A macska is lehet allergiás

A macska is lehet allergiás

Ha meghalljuk ezt a szót: allergia, eszünkbe sem jut, hogy nemcsak az embereket kínozhatja a kór, hanem az állatok is gyakran szenvednek tőle.
Az Egyesült Államokban végzett felmérés szerint a macskák mintegy 15 százaléka szenved valamilyen allergiás megbetegedéstől. Ez elég magas arány ahhoz, hogy ha a macskánkon szokatlan tüneteket észlelünk, ne hagyjuk figyelmen kívül az allergia lehetőségét sem.
Az allergia leggyakoribb megjelenési formája a cicákon az, amelyet a bolha vált ki. Ez viszketésben és égő érzésben jelentkezik, elsősorban a háton, a farok töve felett, a hátsó lábak belső oldalán és a hastájékon. A tünetek megszűnnek a bolhák kiirtása után, de ne felejtsük el bolhátlanítani a macska tartózkodási helyeit is.
Az allergiás tünetek 5-10 százalékát a táplálék váltja ki. Megjelenési formái között a bőrirritáció és a viszketés áll az első helyen, de nem ritka a hányás és a hasmenés sem. Az ételre allergiás macskák bőre gyakran zsíros, kísérheti fülgyulladás és szőrhullás is. A táplálék-allergia általában hosszabb idő alatt alakul ki. Van ugyan, hogy egy hét alatt megjelenik, de az sem ritka, hogy sok év telik el, mire lecsap az állatra. Az esetek 80 százalékában a macska két évig fogyasztja azt az ételt, ami az allergiát kiváltja. Marhahús, tehéntej, tojás, hal, búza, tartósítószerek, festékanyagok szerepelnek az allergének listáján. Ételallergia ellen főtt rizsbe kevert csirkehús és desztillált víz etetése ajánlott. A bőrpanaszok 24-48 órán belül eltűnnek, és az érzékenység két hét alatt elmúlik.
A tünetek megszűnése után egyenként újra be kell vezetni a korábban fogyasztott táplálékokat, de minden héten csak egyfélét. Így előbb-utóbb kideríthető, melyik étel a “bűnös”. A megfigyelés alatt hasznos, ha vitaminokat is kap a kedvencünk.
További allergén anyagok, melyekkel a macska kapcsolatba kerül mindennapjai során a növények, a gyapjú, a különféle tisztítószerek, de még a macskaalomról is derült ki ilyesmi.
A bőrt érintő allergiás reakciók megjelenési helyei a bolhánál már említett helyeken kívül az áll, a fülek, a hónalj és a végbéltájék.
A belégzés útján támadó allergének közé sorolható a cigarettafüst, a parfüm, a virágporok, az aerosolos szerek, melyek szemfolyást, köhögést, nyálzást, szájviszketést válthatnak ki.
Ha allergiára gyanakszunk, figyeljünk meg jól minden körülményt, mert az állatorvosnak nagy segítséget jelent, ha legalább behatárolható a kiváltó ok. így sokkal könnyebb megtalálni a helyes terápiát, orvosolni a problémát.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szobacica

Bár a macska sokkal önállóbb és önfejűbb mint a kutya, ő is igényli a gondoskodást …

Hozzászólás