Kezdőlap / Állatok / Kutya / Törpe terminátor, a Yorkshire terrier

Törpe terminátor, a Yorkshire terrier

A viszonylag rövid múltra visszatekintő Yorkshire terrier, mára Magyarország legnépszerűbb kedvtelésből tartott kutyája lett. A kis divat eb azért nem csak országunkban örvend töretlen népszerűségnek, külföldön is, sőt a kutyaszépségversenyek indulói között is rendszeresen megtalálható.
A törpe kistestű kutya kinézete alapján törékenynek tűnhet, azonban ő rendszerint nem így vélekedik magáról. Szívesen leugatja akár egy nála tízszer nagyobb német juhász fejét is, ha úgy érzi, hogy fenyegeti a területét, vagy épp csak nem tetszik neki. A kellő önbizalommal megáldott csöppség maximális mérete: 20-25cm magassága, és 2-3 kilós testsúlya ellenére tökéletesen megtestesíti, és magában hordozza a terrierek temperamentumos természetét.
Gyakran megugatja a számára ismeretlent, legyen az ember, vagy állat. Nem jön ki a kisebb emlősökkel, viszont hozzászoktatható a macskához. Ha kiskorától velünk van, könnyen megtaníthatjuk sok dologra, és alapvetően szófogadóvá válik, ha elfogadja gazdiját. Természetéből adódóan makacs fajta. Jól elvan a kisgyermekkel is, de csak ha nem nyomorgatják halálra, és tiszteletben tartják a saját területét. Jobban örül azonban ha foglalkoztatják, hiszen nagyon energikus, örökmozgó fajta, érdeklődik minden iránt. Természetes hogy lakásban a helye, de alapvetően nincsenek komolyabb betegségei. Állatorvoshoz azért rendszeresen el kell vinni, mert néha előfordulhat hogy kifordul a térde, és ilyenkor meg kell nézetni a szemét, és máját is. Ezek ugyanis a fajta legérzékenyebb pontjai.
Nem is szólva a hosszú, egyenes szőrzet mindennapi ápolásáról. Ha szeretnénk a kis Yorkinknak hosszú szőrt, számoljunk a mindennapos fésüléssel, és a gyakori fürdetéssel, szőrzetápolással. Azonban ma az is divatos, ha rövid szőrformát vágatunk neki, és öltöztetjük. Ez a fajta nem szereti a hosszas sétákat, ha rövid lábai miatt elfárad, inkább vigyük az ölünkbe tovább.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alopekisz

V alakú fején óriási fülei háromszög alakúak. Erős az állkapcsa, szája elvékonyodó. Ráfeszülnek ajkai a …

2 hozzászólás

  1. Kedves Misterlady!
    Szeretem az írásaidat – nyúltartó és nyúlrajongó vagyok magam is :) – nagyon zavar, ha hibás helyesírással olvasom a szöveget – légyszi figyelj jobban a “ba-be – ban-ben helyes használatára! A kutyát, ha elfárad, az ölünkBEN vihetjük tovább, helytelen az ÖLÜNKBE, ez azt jelentené, hogy vigyük bele az ölünkbe. Pedig azt szándékoztad írni, hogy vegyük föl és az ölünkben tartva vigyük. Azért írtam, mert ez a típusú hiba több cikkedben is megtalálható. (nem vagyok nyelvtantanár :), csak fontosnak tartom anyanyelvünket.)
    Továbbra is várom remek állatos írásaidat!
    Szeretettel üdvözöl
    Éva

  2. Olyan, mint egy plüsskutya.

Hozzászólás