Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Az ókori görög építészet

Az ókori görög építészet

Az ókori görögöknél a művészet tulajdonképpen egyszerű kézműves tevékenységnek számított. A klasszikus korban érte el ez irányú tevékenységük csúcspontját, és legismertebb alkotásaik is ebben az időszakban születtek.
A görög poliszok gazdasági és politikai szempontból önálló, egymástól független városállamok voltak, összetartozásukat a közös nyelv, a vallás valamint ünnepi játékaik fejezte ki.
Többistenhívők voltak, mely építészetükre rányomta bélyegét. A görög kultúra maradandó emlékei és ma is látványos turistacélpontjai az istenségeknek emelt templomok. Minden görög város emelt templomot a helyi istenségek tiszteletére, de léteztek olyan szent helyek is, ahol az összes általuk tisztelt isten tiszteletére építkeztek. Ez utóbbi tökéletes példája Delphoi, vagy Olümpia.
A görög templomok legfontosabb jellegzetessége a körbefutó oszlopsor. Három oszlopformáról szólnak a művészettörténettel foglalkozó írások, ennek megfelelően három stílus alakult ki a görög építészetben; a dór, az ión valamint a korinthoszi oszlopsor.
A dór oszlopok a legegyszerűbbek, hiszen nincs talapzata az oszlopnak valamint felül sem található négyszögletes lap rajta.
Az ión oszlop karcsúbb. Lábazattal is rendelkezik, tetejét pedig csigavonalas oszlopfő zárja le.
A legkésőbbi időszakban kezdtek ún. korinthoszi oszlopokat alkotni, stilizált pálmalevelek díszítik ezt.
Az athéni Akropolisz mutatja legtökéletesebb példáját a körbefutó oszlopsornak.
A Periklész korában élt legnagyobb művész Pheidiasz volt, az ő nevével is összekapcsolható az Akropoliszon emelt Athéné-templom domborműveinek megalkotása.
Építészet és szobrászat összekapcsolódott, a szobrok rendkívüli pontossággal készültek, általában márványból vagy bronzból. Híres szobrásza a klasszikus kornak Mürón, ő alkotta a Diszkoszvető szobrát.
A megalkotott szobrok egy része már csak másolatként jut el a nagyközönség elé, de így is kétségtelen, hogy az ókori görögök egyedülállót alkottak a művészetek e területén.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakner bácsi gyermekszínháza

A gyermekszínház gyermekszereplőkkel működő budapesti színház. A gyermekszínház története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a …

Leave a Reply