Kezdőlap / Társadalom / Kapcsolatok / Az ókori kapcsolatok

Az ókori kapcsolatok

Az első emberpár megalkotásáról és házasságáról szóló bibliai történet a házasság isteni eredetén és változhatatlanságán kívül a nő másodrendűségének gondolatát is igyekszik a hívők fejébe plántálni. De ez most mellékes. A fő kérdés az, hogy csakugyan volt-e házasság minden történelmi korban, és olyan volt-e, amilyennek ma ismerjük.
Ha csak a legutóbbi néhány ezer évet kellene figyelembe venni, amelyből bőven maradtak ránk, írott és tárgyi emlékek, akkor viszonylag könnyű lenne a válasz. Csakhogy az emberiség életkora legalább félmillió-egymillió év, vagyis az emberré válás egy-két millió évvel ezelőtt ment végbe. A „történelem előtti kor” tehát százszor hosszabb, mint történelmi korunk évezredei. Sok-sok nemzedék váltotta egymást, s e nemzedékek szinte nyomtalanul eltűntek az idő süllyesztőjében. Honnan tudhatnánk biztosan, hogy egymillió évvel ezelőtt volt-e már házasság, s ha igen, milyen? Van néhány adatforrás, amelyek segítségével eléggé megalapozott feltételezésekhez juthatunk.
Az egyik forrás az emberhez fejlődéstanilag legközelebb álló emlősállatok – elsősorban az emberszabású majmok – társulásainak, nemi kapcsolatainak tanulmányozása. Hiszen, ha legközelebbi rokonainknál találunk valami házasságfélét, akkor joggal feltételezhetjük, hogy emberősünknél is lehetett. (Igaz, figyelembe kell vennünk, hogy említett rokonaink felett sem múlt el nyomtalanul az az egy-két millió év!)
A másik forrást az ásatások nyomán vagy véletlenül előbukkant ősemberi maradványunk, eszközök stb. képezik, amelyekből őseink életmódjára következtethetünk. Az életmód pedig a társas kapcsolatok jellegéről árulkodik.
S végül a harmadik forrás a ma élő, illetve az elmúlt két évszázadban tanulmányozott primitív népek, halászó-vadászó vagy gyűjtögető közösségek családi élete, nemi kapcsolatai.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Barátságok

Az emberi kapcsolatoknak az egyik legfontosabbja a barátságok.Mindannyiunknak szükségünk van barátokra, olyan emberekre akik meghallgatják …

Hozzászólás