Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / Az öntözés lendülete

Az öntözés lendülete

A vödröket ne az aljukon, hanem az oldalukon lyukasszuk ki, hogy a vödör alján maradjon tápoldat, egy növényre vetítve 0,7-1 ,0 liter közötti mennyiség. Ez azért fontos, mert nyáron 35 oC, vagy annál nagyobb melegben a növényenkénti vízfogyasztás elérheti a 2,0-2,3 litert is naponta. A tartalék vízből folyamatos a vízellátás, amíg nem tudunk öntözni, például áramkimaradás idején. Akkor is fontos a tartalék, ha a tápoldatozó gép nem tud 100 ml-es egyszeri öntözési adagnál kevesebbet kiadni.
Az alján lyukas vödörben az egyszeri öntözési adag nyáron legföljebb 80 ml lehetne, amit az élénk vízfelvétel miatt akár 10-15 percenként kellene kiadnunk. Ha nagyobb öntözési adaggal dolgoznánk, akkor viszont az öntözővíz akadály nélkül „nagy lendülettel” keresztülszaladna a közegen , anélkül, hogy a növény fölvehette volna a vizet. A nagy öntözési adag egyébként szárit miközben áthalad a közegen, „levegőt húz” maga után. Ez nyáron veszélyes, amikor egyébként is nagy a kipárolgás, és a növények párologtatása. Ismerjük meg a termesztésre használt közeg tulajdonságait! A vödör alján lévő vízréteg nemcsak víztartalék a növényeknek növényeknek, hanem elveszi az öntözés lendületét is, tompítja az erejét, így nyári időszakban 100 ml körüli öntözési adaggal is táp-oldatozhatunk. Eddig csak a nappali öntözésről beszéltünk, a hidrokultúrás termesztésben azonban
ugyanolyan fontos az éjszakai öntözés is – ezzel akadályozzuk meg, hogy nagy legyen a közeg vízkapacitás-ingadozása! Az éjszakai öntözés adagja általában fele a nappaliénak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Automata öntözés

Mindenki tudja ahhoz, hogy szép legyen a kert és a virágok gyönyörűen, pompázzanak szépségükben ahhoz …

Leave a Reply