Kezdőlap / Önismeret / Kommunikáció / Verbális és non verbális kommunikáció

Verbális és non verbális kommunikáció

Legfontosabb kommunikációs eszközünk a nyelv. Ez mind a beszélt, mind az írott nyelvre érvényes, feltéve, hogy a kommunikációban résztvevők azonos nyelven beszélnek, illetve írnak. A nyelv segítségével megvalósuló kommunikációt a pszichológusok verbális kommunikációnak nevezik, szemben a nonverbális kommunikációval, amelynek eszköze a cselekvés, a testbeszéd. Jellegzetes gesztus pl. a fejrázás vagy a bólintás. Fontos szerepe van a kommunikációnak, az arcjátéknak (mimika), a tekintetnek vagy a testtartásnak, azaz a nonverbális kifejező eszközöknek. A pszichológia többféle kommunikációs eszközt különböztet meg. Íme, néhány a legfontosabbak közül. A szorosabb értelemben vett nyelv-a beszélt nyelv-nemcsak a közvetlen megértésben játszik szerepet, hanem a kommunikációs rendszerek-telefon, rádió-működésének is alapvető feltétele. Az írások és az írásjelek eredetileg képekből fejlődtek ki. Egy rajz vagy fénykép ma is gyakran többet jelent számunkra, mint megannyi szó. Szimbolikus képekkel, az úgynevezett piktogramokkal fontos utasításokat lehet adni különféle nyelvet beszélőknek is, hiszen a jelképek jelentése többnyire azonos, és független a nyelvi hovatartozástól.
A kommunikációs eszközöket ne tévesszük össze a kommunikációs csatornákkal. Ezek azok az útvonalak, amelyeken keresztül át információ eljut az egyik féltől a másikig, pl. a beszélőtől a telefonvonalon át a hallgatóig.
A kommunikáció létszükséglet. Tudományos kísérletek igazolták, hogy kommunikáció nélkül nem tudunk huzamosabb időt átvészelni károsodás nélkül. Külső ingerek nélkül elveszítjük időérzékünket, szorongás, rémképek gyötörnek, ami ellen védekezésül csak ordítani lehet.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Technika- A kommunikáció gyilkosa

Egyre több kapcsolat kerül veszélybe a személyes, verbális kommunikáció hiánya miatt. A Párok sms-ben, e-mailben …

Leave a Reply