Kezdőlap / Önismeret / Kommunikáció / Elektonikus kommunikáció a tizenévesek körében

Elektonikus kommunikáció a tizenévesek körében

A kommunikáció az emberiséggel szinte teljesen egyidős, hiszen a kommunikáció fejlődése is jelentős mértékben hozzájárult az emberiség állatvilágból való kiemelkedéséhez. A kommunikáció, információcsere többféle csatornán keresztül történhet. Manapság egyre inkább tért hódít az írott kommunikáció, azon belül is az elektronikus kommunikáció.
Mára a családok több, mint 80%-a rendelkezik számítógéppel, és nagy többségük emellett otthoni interneteléréssel is. Az egyre divatosabb közösségi oldalak, és csevegőprogramok jelentős mértékben hozzájárulnak az elektronikus „írott” kommunikáció fejlődéséhez, térhódításához.
Ha megvizsgáljuk a tizenéves korosztályt, akkor észrevehetjük, hogy a számítógép-használat módjai közül a csevegés áll az élen, de az elektronikus levelezés, azaz az e-mail küldése is még dobogós. (Megjegyzendő, hogy a számítógépen a különböző szövegszerkesztő programok használata csak jóval ezek után következik.)
Megfigyelhető, hogy a fiúk és lányok viszonylatában a fiúk ugyan többet használják a számítógépet, viszont az előbbi kommunikációs formákat a lányok használják gyakrabban.
Nem meglepő ez, hiszen ez a fajta számítógép-használat nemcsak egyszerű információcsere, de a kommunikáció hatékony eszköze is. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a 10-14 éves korosztálynál különös fontossággal bír az egyre szélesebb körű kapcsolatteremtés, a személyes kapcsolattartás. Az e-mail-használók egyharmada heti 1-4 levelet küld, míg a rendszeres e-mailezők, akik hetente 8 levélnél többet írnak, a tanulók közel 20%-át teszik ki.
Az e-mailek és az internetes csevegő szobák mellett előszeretettel használják az internetes azonnali üzenetküldő szolgáltatásokat (pl. MSN, Skype, Facebook) is. Ez utóbbiak viszont jelentősen rontják a nyelvhasználatot, a nyelvhelyességet, veszélyeztetik a magyar nyelvet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Technika- A kommunikáció gyilkosa

Egyre több kapcsolat kerül veszélybe a személyes, verbális kommunikáció hiánya miatt. A Párok sms-ben, e-mailben …

Leave a Reply