Idősek Otthona

Amikor az ember fiatal, eszébe sem jut, hogy mi lesz majd ha megöregszik. Persze, mindenki bízik abban, hogy a nyugdíjas évek is viszonylagos egészségben telnek majd. De mi a helyzet azokkal, akik nem tudják ellátni magukat vagy állandó felügyeletet igényelnek?

A család, ha van egyáltalán, akkor a legtöbb esetben nem tudja felvállalni, hogy valaki otthon maradjon a nagymamával vagy nagypapával, hiszen mindenkinek dolgoznia kell. Az anyagi lehetőségek sajnos az esetek többségében nem engedik meg, hogy egy szakképzett ápolót fogadjunk az idős családtagunk mellé. Nem marad más hátra, mint hogy keresünk egy idősek otthonát, ahol jó helyen tudhatjuk hozzátartozónkat.

Érdemes azonban minél előbb nekiállni a keresésnek és körültekintően választani, mert az egyes intézmények között igen nagy színvonalbeli különbség van. Persze itt is leginkább a határt a pénztárcánk szabja meg. Ami viszont fontos, hogy a legtöbb helyre nem tud bekerülni rögtön a jelentkező, hanem várólista van. Így aztán egyes esetekben 2-3-4 évet is kell várni, ameddig az új lakó beköltözhet.

Minden intézménynek megvannak a maga szabályai a látogatást, kijárást illetően, de azért összességében véve elmondható, hogy azok a lakók, akiknek az egészségi állapota engedi, szabadon jöhetnek-mehetnek, illetve szabadon látogathatóak. Egyes Otthonokban az idős ember magával viheti még a bútorai egy részét is, máshol csak kisebb személyes tárgyakkal tudja körülvenni magát. Egy igazán jó helyen azonban a különböző programok és a személyzet kedvessége és odafigyelése az, ami igazi otthonná teszi az intézményt.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egyszerű tornagyakorlatok nemcsak a változó korban!

A has tájának formálása a) Feküdjünk le összezárt lábbal, a karokat helyezzük fej alá. b) …

Leave a Reply