Kezdőlap / Otthon és család / Idősgondozás / Mi lesz velünk, ha megöregszünk?

Mi lesz velünk, ha megöregszünk?

A kisgyermektől, a legidősebbekig mindenkit izgat a kérdés, hogy mi lesz, ha meghalunk. Pedig előtte még lesz jó pár év, amikor valószínűleg nem tudunk majd gondoskodni magunkról.
Nem is olyan régen még egyértelmű volt, ha egy-egy ember már nem tudott gondoskodni magáról, akkor a fia, lánya, unokája magához vette és ellátta. Manapság már szinte nem is kérdés mi lesz a sorsa: megy az idősek otthonába, vagy jobb esetben fogadnak mellé valakit. De mi lesz később? Eltelik ötven év és már látogatni sem járnak majd a rokonok?
Gyakran felmerül a kérdés: vajon a mi unokáink gondoskodnak majd rólunk? A világ rohamosan fejlődik. Ennek következtében pedig egyre több a gép, amik mind-mind arra vannak, hogy megkönnyítsék az életünket, megrövidítsék a munkával töltött időnket. Ennek ellenére mégis mindenkinek jóval kevesebb ideje van, mint nagyanyáink korában egy átlagos embernek. Ezzel magyarázható az is, hogy a családunkra sincs elég időnk. Nem csak a gyermekekkel töltenek kevesebb időt a szüleik, hanem az idősebbekre sincs annyi idő, amennyire szükség lenne.
Egy ember, aki leélt közel 80 évet már nem vágyik rá, hogy valami újat teremtsen, már nincs benne a tenni akarás. Az idősek számára a legnagyobb boldogságot az jelenti, ha gyönyörködhetnek azokban, akikért egész életükben dolgoztak: a gyermekeikben. De sajnos erre nem adunk nekik elég alkalmat, pedig régebben ez másképp volt. Akkor mi lesz még a jövőben…
Lesz egy olyan világ, ahol mi leszünk az idősek, ahol a fiatalok rajtunk mosolyognak, ha nem értünk egy-egy új kifejezést. De csak remélhetjük, hogy abban a világban is legalább ennyire gondoskodnak majd rólunk. Ha azonban a világ így változik tovább, akkor nincs sok esély. Az egyetlen megoldás, ha megmutatjuk a gyermekeinek, hogy hogyan kell gondoskodni a szüleinkről, és több időt töltünk a család minden tagjával, így lesz elég időnk arra is, hogy jó emberré neveljük a jövő nemzedékét.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egyszerű tornagyakorlatok nemcsak a változó korban!

A has tájának formálása a) Feküdjünk le összezárt lábbal, a karokat helyezzük fej alá. b) …

Leave a Reply