Bronchiolitisz

A bronchiolitisz a tüdőben elhelyezkedő legkisebb légutak (bronchiolusok) gyulladása. Rendszerint vírus okozza, és egy éven aluli csecsemőnél gyakori. Köhögéses, megfázásos tünetekkel kezdődik. Az apró légutak belső fala a vírus hatására megduzzad és nyálkával telítődik. Ez légzési nehézséget okoz, a csecsemő erőlködve vesz leveőöt.

Súlyosnak tekinthető-e?
A bronchiolitisz súlyos állapot, komoly légzési nehézségeket okozhat.

Mi a teendő?
Ha a kisbabának a légzés
Láthatóan gyötrelmet okoz, ajka kékülni kezd, tekintsük vészhelyzetnek állapotát. Lépjünk azonnal érintkezésbe orvosával, vagy vigyük a gyereket a legközelebbi gyermekrendelőbe. Igyekezzünk megnyugtatni a gyermeket, a sírás fokozza a nehézlégzést.
Ha a gyermek még anyatejjel táplálkozik, szoptassuk gyakrabban. Ezzel óvjuk a kiszáradástól. Kínáljuk gyakrabban folyadékkal,
ha már nem szopik.
Mérjük meg hatóránként a gyermek hőmérsékletét, sőt gyakrabban, ha forrónak érezzük a testét. 38 °C láz fölött adjunk lázcsillapító kúpot. Ezt 3-4 óránként megismételhetjük. Magas láz esetén jó hatású a hűtőfürdő.

Mikor forduljunk orvoshoz?
Ha a gyermeknek légzési problémái vannak, vagy ajka és nyelve kékülni kezd, azonnal orvoshoz kell fordulnunk. Ha úgy látjuk, hogy

Tünetei
• Szapora légzés – 60 feletti percenkénti légzésszám.
• Légzési nehézség.
• Magas láz.
• Ajak és nyelv elkékülése.
• Aluszékonyság.
Az érintett terület
a gyermek állapota rosszabbodik, haladéktalanul hívjunk orvost, súlyos esetben mentőt.
Mit várhatunk az orvostól?
• Ha az orvos a fertőzést enyhének tartja, tanácsot ad az otthoni ápolás módját illetően. Ám ilyen állapotban lévő kisgyermekek jó részét felveszik kórházi megfigyelésre.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Herpesz veszély nyáron

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban a megszokott behatásokon kívül a napsütés, illetve a napégés hatására …

Leave a Reply