Kezdőlap / Társadalom / Vallás / Az önvizsgálat

Az önvizsgálat

Ha csak egy napon át nagy figyelemmel vizsgálnánk saját magunkat, akkor csodálkoznánk, milyen sokféle hangulatot, kívánságot és hajlamot fedezhetünk fel önmagunkban, amelyek valamennyi gondolatunkban és tettünkben megnyilvánulnak. Csodálkoznánk, hogy mennyire keveset tudunk mindarról, ami valójában a saját belső világunkban történik. Pedig mindebben könnyen felismerhetnénk, hogy mennyire ki vagyunk szolgáltatva a bennünk folyamatosan változó tudati áramlatok önkényességének, amely a tudatunk állati mélységéből irányít bennünket.
A világot ma új szellemi energia hatja át, amely mindenkit két irányba sodor: egyrészt befelé, a belső forrásokhoz, ami sok emberben fokozottan azt az érzést váltja ki, hogy ő egyedülálló lény, de kifelé is, ami az elhatárolódás szükségességét hozza magával, hogy ezáltal nagyobb biztonságban érezze magát.
A fegyelem problémája is ezzel a változó időszakkal függ össze. A fiatalság mindenütt követeli a szabadságát és a jogait, és elvárja, hogy ne alárendelt lényként kezeljék őket, hanem pozitív értelemben vett „kalandorokként”, akik válaszokat keresnek a kérdéseikre, és be akarják teljesíteni a vágyaikat.
Sok országban alapvetően kétfajta nevelési, illetve képzési rendszer működik. Az egyik a kis létszámú elit tanulók részére, akiket a befolyás és a hatalom magas szintjeire készítenek fel, a másik pedig a fennmaradó tömeg számára, akik majd alacsonyabb pozíciókat fognak elfoglalni az iparban és más területeken.
Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is, de közben egyik rendszer sem veszi figyelembe a képességek és a különböző evolúciós szintek sokféleségét, amelyek egyre inkább észrevehetőek a gyermekek között. A valóban tehetséges gyermeknek meg kell találnia azt a környezetet, amelyben kiteljesedhetnek az adottságai. Ez azonban napjainkban sajnos csak ritkán történik így. Természetesen igaz az elmélet, miszerint egy valóban tehetséges gyermek végül szinte minden körülmények között meg tudja valósítani önmagát, ám közben értékes idő megy veszendőbe.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A vízkeresztség

A keresztségek a Bibliai alaptanítások, fundamentumok közé tartoznak. Két keresztségről beszél a Biblia, melyekre mind …

Hozzászólás