Kezdőlap / Társadalom / Az őserdei népek sorsa

Az őserdei népek sorsa

A trópusi esőerdők az idők kezdete óta szolgálják az emberiséget. Bár az élet az esőerdőben legkevésbé sem nevezhető könnyűnek, az ottani népek egész életüket az erdő köré szervezik, és rengeteget tudnak róla. Ismerik az ehető és a gyógyításra használható növényeket, és tudják, mennyire fontos a természetet érintetlenségében megőrizni. Ahogy az erdők pusztulnak, az őslakók elveszítik otthonukkal együtt kultúrájukat is. A betelepülőkkel való konfliktusok – akik háziállatokat és betegségeket is vittek magukkat – sok helyütt az őslakók kultúrájának hanyatlásával járt.
A telepesek, vállalatok és a kormányok kihasználják az erdős területeket anélkül, hogy az őslakókat megkérdezték volna. Ma is vannak országok, ahol a helyi érdekek miatt elveszik a természeti népek élőhelyét. Előfordul ugyan, hogy a törzsek választási lehetőséget kapnak, hogy földjüket vagy átengedik művelésre, vagy meghagyják eredeti állapotukban. Ha a civilizáció mellett döntenek, joggal várják el, hogy annak néhány előnyét is élvezhessék – gyermekeik iskoláztatását, orvosi ellátást, infrastruktúrát. Nagyon ritkán a csoport elutasíthatja ezt a lehetőséget. A választási lehetőség azonban gyakran megosztja a csoportot, a vállalatok pedig aláíratnak egy szerződést azokkal, akik a “fejlődést” támogatják, míg figyelmen kívül hagyják azokat, akik megszokott környezetükben szeretnének élni.
Például Pápua-Új-Guineában néhány ember a bahineimo törzsből eladta a földet fakitermelésre. Miután a szerződést aláírták, kiderült, hogy sok aláírást hamisítottak, ezért a kormány felfüggesztette az ügyet. Vagy Ecuadorban egyes olajvállalatok az őslakos társadalom rangosabb tagjait nyerte meg, és nem kérdezte meg a csoport többi tagját.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Rio de Janeiro városa

A várost spanyol telepesek alapították 1565-ben. Jelenleg 6,230 millió lakosa van és a város területe …

1 hozzászólás

  1. Sajnos ez a gyakorlat, régebben a leplezetlen erőszak volt. És ma ?

Hozzászólás