Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az újszülött ruhatára

Az újszülött ruhatára

Manapság zavarba ejtően nagy a babaruhák választéka, azonban óvatosságra intenénk minden szülőt a baba ruhatárának összeválogatásakor. Az újszülöttek hihetetlenül gyorsan nőnek, és – hacsak nem nagyon alacsony súllyal született a baba – az első ruháit a 4. hét végére ki is fogja nőni. Természetesen fontos, hogy a kisbabának legyen elég ruhája, hogy amikor csak szükséges át tudd öltöztetni, viszont hidd el, hogy a legtöbbet soha nem fogja viselni! Az első év során legalább három alkalommal kell a baba ruhatárát lecserélni, ami — még akkor is, ha nem veszel drága holmikat — meglehetősen megterheli az ember pénztárcáját. Azt tanácsoljuk, hogy- a baba megszületése előtt csak a legalapvetőbb dolgokat vedd meg. Amikor megszületik a kisbaba, egészen biztos hogy sok babaruhát fogsz ajándékba kapni a rokonoktól, barátoktól és ismerősöktől is, illetve neked is lesz alkalmad még elmenni vásárolni később.
Amikor az első hónapra vásárolsz ruhákat a babának, figyelj arra, hogy ne válassz túl élénk színű alsókat, és háló holmikat. Az újszülöttek ruhái hamar bepiszkolódnak (mivel nyáladzik a baba, és előfordul, bog)’ a pelenkából is kicsöppen valami), és vannak olyan foltok és szennyeződések, amelyeket nem lehet 60°C alatt eltávolítani, ráadásul a túl élénk színű ruhák a gyakori mosástól ezen a hőfokon elveszítik szép színüket. Ennél fogva sokkal célszerűbb és hasznosabb fehér alsókat és hálóruhákat venni, míg az utcai ruházathoz természetesen választhatsz élénk, vidám színeket.
Egyszóval az első hónapra a legjobb az, ha csak egyszerű, strapabíró és fehér ruhákat válogatsz össze, így a mosással is időt tudsz spórolni, mert mindent be tudsz tenni egyszerre a mosógépbe. Az alábbi listán megtalálod mindazt, amire az első pár hónapban szükséged lesz. Amíg nem születik meg a baba, érdemes a címkéket rajta hagyni a ruhákon, mert így könnyebben ki tudod cserélni őket, ha a baba kisebb vagy nagyobb a vártnál.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A babaruhák mosása

Miután valószínűleg rengeteg időt (és egy kisebb vagyont) fordítottál a kisbabád ruhatárának beszerzésére, érdemes nagyon …

Leave a Reply