Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Baba – mama kapcsolata

Baba – mama kapcsolata

Kóros tünet-e a terhes nők reggeli rosszulléte?
Nemrég megállapították, hogy a terhesség első hónapjaiban oly gyakori émelygést az alacsony B6-vitamin-szint okozza. Van azonban egy másik ok is, mégpedig az, hogy a terhes nők szervezetében lelassul az emésztés folyamata. Az emésztetlen étel a szokásosnál hosszabb ideig marad a gyomorban, s ez émelygést hányingert okoz. Az orvosok tehát azt javasolják, hogy a terhes nők egyszerre csak keveset egyenek, s az is könnyen emészthető legyen. A reggeli rosszullétek a terhesség negyedik hónapjára rendszerint elmúlnak.
Azoknál az nőknél, akik nagyon szoronganak vagy nem kívánják a terhességet, a rosszullétek jóval tovább tarthatnak, ám ez a terhességgel kapcsolatosan tájékozott kismamák körében ritkaságnak számít.
Kapcsolatba léphet-e a kismama, a még meg nem született gyermekével?
A hat hónapos magzat már nagyon jól hall. Az utóbbi években sok snó esett arról, hogy a szülők felolvasással, zenehallgatással és beszélgetéssel is segíthetik születendő gyermekük fejlődését. Egyesek szerint az ilyen születés előtti oktatás javíthatja a gyermek szellemi képességeit.
Mind ez idáig nincs bizonyíték arra, hogy az efféle próbálkozások befolyásolnák a csecsemők majdani intelligenciahányadosát, de minden olyan tartós erőfeszítés, amellyel a szülők megpróbálnak érintkezésbe kerülni a magzattal, csak jót lehet későbbi kapcsolatuknak, és ez már bizonyítottan alapvető fontosságú a gyermek szellemi fejlődése szempontjából.
Miért sír fel az újszülött?
Az újszülöttek többsége rövid időre felsír, hogy életében először levegőt vehessen. Nem állapítható meg, hogy ez a sírás pusztán reflex, vagy netán a gyermek rossz közérzetét, fájdalmát fejezi ki, de az biztos, hogy nagyon fontos szerepe van. A szülés során a gyermek szervezetének oxigénellátása egy időre mep szakad, és a csecsemők többsége oxigénhiányos állapotban jön a világra. A sírás eltávolítja a folyadékot a légutakból, és lehetővé teszi, hogy az újszülött jókora lélegzeteket véve felpumpálja tüdejét.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás