Badacsonyi hegy

A Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye Badacsony. A hegy tetejéről a déli parton fekvő Fonyódra látunk rá. A badacsonyi hegyre a turista út a kikötőből, illetve vasútállomásról indul.
A turista úton haladva először a Bogyay-Malatinszky kúrát tekinthetjük meg. A kúria valamikor a Bogyay család tulajdona volt, ma a szőlészeti kutatásokra használják.
A badacsonyi hegy természetvédelmi terület, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Tovább követve a turista útvonalat a következő látnivalókat találjuk:
Rózsakő – Nevét Kisfaludy Rózájáról kapta. Hagyomány szerint, ha egy fiú és egy lány a Balatonnak hátat fordítva leül rá még abban az évben összeházasodnak.
A Páholy kilátóhoz hosszú lépcsősor vezet, de megéri a fáradalmakat, mivel a kilátóból gyönyörű panoráma nyílik a Balatonra.
A Tapolcai-medence és az azt körülvevő hegyek látványába gyönyörködhetünk, amennyiben elértük a 438 m magassági pontnál épült Kisfaludy-kilátót.
A természeti erők (víz és szél) munkája nyomán jött létre a Kő-kapu. A Kő-kapu közelében a Klastrom-kút-tat találjuk, ivóvize kitűnő, amennyiben megszomjaztunk a túra során bátran fogyaszthatjuk.
Ezután a Rodostó turistaházat találjuk, ami magyaros stílusba épült, Rákóczi Ferenc és bujdosó társának emlékére. 464 lépcsőfokból áll a bujdosók lépcsője ami a következő állomásunk.
A következő látnivalót Ranolder János veszprémi püspök emeltette és ez a Ranolder-kereszt. A kereszt története szerint, a kereszt nagyobb darabjait 40 bivallyal vontatták fel a hegyre.
Az utolsó megállóhely a Harangozó-börc. Neve onnan származik, ha a kinyúló kőpadot kalapáccsal megütik olyan hangot ad, mintha harang kondulna meg.
A Harangozó-börcről is mesés panoráma tárul elénk a Balatonra.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miskolc-Tapolca kikapcsolódni vágyóknak

A Miskolc-Tapolcán található park rengeteg kikapcsolódási lehetőséget nyújt az oda látogatóknak. A park hatalmas területen …

Leave a Reply