Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / Általánosságban a parlagfű allergiáról

Általánosságban a parlagfű allergiáról

A parlagfű allergiát a parlagfű pollen okozza, amely egy virágos növény, a napraforgó családjából származik. Szerte a világon 41 különböző faját fedezték fel a parlagfűnek, az allergiás reakció szezonja augusztustól egészen októberig terjedően észlelhető.
A parlagfű főként a melegebb régiókban található meg, és a száraz síkságokon, homokos talajokon, folyók mellett, száraz utak és nyílt-felügyelet nélkül hagyott földeken, vagy hulladéklerakók körül szaporodik. Így tehát nem csak városokon kívül, de a város területein is sok esetben megtalálható.
A parlagfű pollen elsősorban a szél által terjed, a hosszabb ideig száraz, szeles napokon leginkább.
A parlagfű rendkívül allergén, úgy vélik, hogy a legtöbb allergén és pollen okozója, illetve minden növény képes előállítani a régióban egy milliárd szem pollent évente, így rendkívül széles körben terjedő ez a probléma, szinte lehetetlen elkerülni. A világon is nagyon kevés hely van, ahol a parlagfűvel szemben biztonságban érezhetnénk magunkat.

A parlagfű hatása az emberi szervezetre: Az emberi immunrendszer képes felismerni bármilyen baktériumot, vagy vírust, amely káros lehet a szervezetre, hogy felszámolhassa őket. Egyszerűen fogalmazva megakadályozza a megbetegedést. Egyes emberek, akik allergiától szenvednek, vagy gyengébb az immunrendszerük, mint az átlagé, ők szembesülhetnek a parlagfű pollen okozta allergiával.
A parlagfűt egyszerűen a levegő által szívhatjuk be, a betegek egyformán szénanáthás tüneteket tapasztalnak szinte belélegzés után rögtön.
Általában ha valaki allergiás valamilyen virágporra, akkor előbb utóbb allergiás lesz minden típusú virágporra, ezáltal a parlagfűre is, mivel a legtöbb allergént és pollent termeli, ezáltal hatással lehetnek az emberekre. Akik parlagfű allergiától szenvednek, tüneteit akkor is érezhetik, ha pl sárgadinnyét, vagy banánt fogyasztanak. A kamilla tea, napraforgómag és méz tartalmazó pollen családtagjai esetenként súlyos reakciókat is kiválthatnak.

A parlagfű allergia tünetei:
A parlagfű allergia tünetei ugyanazok, mint a többi pollen allergia tünetei, mint pl: szénanátha.
A parlagfű allergia tünetei által előidézett kóros reakciók teszik lehetővé az allergének bejutását a szervezetbe. A parlagfű allergia tüneteit az egész allergia szezon alatt lehet tapasztalni egészen július és október között minden évben kifejtik hatásukat az emberekre.
A parlagfű allergia tünetei megegyeznek a virág pollenre allergiás reakciókkal, így főként a következők tapasztalhatóak: orrdugulás vagy orrfolyás, szem körüli duzzanat, tüsszögés, szem irritáció, orr irritáció, torok irritáció, köhögés, zihálás, hidegrázás, fejfájás, orrmelléküreg gyulladás, légzési problémák.
Ezek közül bármely tünet önmagában nem jelenti, hogy parlagfű allergiával állunk szemben, de több tünet együttesen véve már igen nagy valószínűséggel a parlagfű okozta allergia tünete.
Ilyen esetben forduljunk minél hamarabb orvoshoz, hogy a súlyosabb tüneteket elkerüljük.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szabaduljunk meg az allergiás tünetektől!

Több gyógyszerünk van az allergia tüneteinek enyhítésére. Ezek közül a legfontosabbak az antihisztaminok. A kezelőorvos …

Hozzászólás