Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / Bankszámla és folyószámla

Bankszámla és folyószámla

A hitelszerződés és a kölcsönszerződés összetévesztése mellett a bank,- és folyószámla összekeverése a második leggyakoribb hiba a lakosság körében. Sokan úgy gondolják, hogy a bankszámla és a folyószámla ugyanaz, míg mások úgy vélekednek, hogy akinek nincs bankkártyája, de számlája van egy banknál az rendelkezik folyószámlával. Ezt a téveszmét szeretném most eloszlatni.
A bankszámlához három kötelezettség társul a bank oldaláról. Egyrészről köteles az ügyfél pénzeszközeit nyilvántartani, másodsorban a bankszámlán elhelyezett pénzösszeg terhére szabályszerű megbízásokat teljesít. Például átutalás, pénzfelvétel. És végül köteles a terhelésekről és a jóváírásokról tájékoztatni az ügyfelet.

Két típusú bankszámla létezik. Az egyik fajtája a lakossági bankszámla, a másik pedig a pénzforgalmi bankszámla. Az első típus magáért beszél, ezt magánszemélyek nyithatnak, míg pénzforgalmi bankszámlával rendelkeznek a jogszabály alapján számlanyitásra kötelezett szervezetek, intézmények, gazdálkodó szervezetek, általános forgalmi adó köteles magánszemélyek.

A folyószámla szerződés alapján a felek arra vállalnak kötelezettséget, hogy egymással szemben fennálló kölcsönös követeléseiket egységes számlán rendezzék. Tipikusan a közművek esetében fordul elő. Ezt a típusú szerződést a két fél köti a bankkal, így a bankkal szemben csak az egyenlegre vonatkozóan élhetnek a felek követeléssekkel minden más tárgyú jogvitát egymás ellenében kell megvitatniuk.
Ha tizenöt napon belül egyik fél sem él írásban kifogással, akkor a követeléseik helyébe az egyenleg lép.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az adósminősítés célja

A bank a rendelkezésére álló információk alapján, a hitelfolyamat során megkísérli az adós nemteljesítési valószínűségét, …

Hozzászólás