Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / Beteg dísznövények gyógyítása

Beteg dísznövények gyógyítása

Lakások szemet gyönyörködtető része a szoba és dísznövényekből összeállított élő sarok. A növények is bizony igénylik az ápolást, a gondozást. A szép, egészséges növény mindig csodálatot kelt, viszont időnként elkerülhetetlen egy-egy növény megbetegedése, valamilyen kártevő megjelenése. Sajnos mikor jön a tavasz, akkor aratnak a kora tavaszi lombkártevők. A rózsán fehérlik a lisztharmat. Ekkor rádöbbenünk arra, hogy nem is olyan egyszerű egészséges növényeket nevelni. A növénybetegségek megelőzésének feltétele, hogy megismerjük azok kiváltó okait és kórokozóit. A betegségeket előidéző okokat két nagy csoportra lehet osztani: nem fertőző és fertőző kór okokra.
A nem fertőző betegség okok: hőmérséklet,a túlzott vagy a kevés fény, a víz igény és a páratartalom, a nagy szél, a talaj kémhatása, a füstgázok és a légszennyező anyagok és a műtrágya túladagolása is lehet veszte egy növénynek.
A fertőző betegség okok: a vírusok, mikroplazmák – melyek szemmel nem láthatóak, a baktériumok, a gombák és a kártevő állatok. A legtöbb dísznövény kártevő a rovarok osztályába tartozik.
Ha a növényt kórokozó vagy állati kártevő támadja meg, rendszerint a külleme megváltozik, elüt a többi egészséges növényektől.
A dísznövények védelmébe érdekében különböző eljárások vannak. Például ilyen a karantén, a talajkezelése, a növényvédőszeres csávázás és a növény rendszeres ápolása, kezelése. Ezeket betartva biztosabbak lehetünk, hogy nem éri támadás a növényeket. Vegyszerekkel úgynevezett biológiai védelemmel is lehet védekezni a kártevők ellen.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Automata öntözés

Mindenki tudja ahhoz, hogy szép legyen a kert és a virágok gyönyörűen, pompázzanak szépségükben ahhoz …

Leave a Reply