Bevizelés

Gyermekeknél viszonylag gyakori probléma a bevizelés (enuresis). Meg kell különböztetnünk az úgynevezett elsődleges formát, amikor a kisgyermek életkorának megfelelően már szobatisztának kellene lenni, vagyis napközben általában négyéves, éjszaka ötéves korára. Ha ez nem alakul ki, a háttérben hibás szobatisztaságra való nevelési szokások, ritkábban szervi betegség valószínűsíthetők. Ezek lehetnek a szobatisztaság erőszakos, durva követelése vagy éppen ellenkezőleg, a szülő ez irányú érdektelensége. A gyerek szobatisztasága bizonyos tekintetben a szülőnek szól, a szeretett lény elvárásainak való megfelelés motiválja. Ezért, ha a fent jelzett életkorig nem alakul ki szobatisztaság, lépnünk kell.
A másodlagos forma esetén a gyermek már szobatiszta volt, de valamilyen lelki trauma, szorongás váltja ki a bevizelést. Jellemző esetek a kistestvér születése, óvodai, iskolai konfliktusok. A bevizelés a legtöbb esetben éjszakai probléma, de előfordulhat nappal is. Néha bélférgességhez, székrekedéshez kapcsolódik. Minden esetben gondos vizeletvizsgálat, szervi betegség (hormonális ok, fertőzés, fejlődési rendellenesség) kizárása szükséges, de az esetek legnagyobb részében a háttérben nincs szervi vagy gyulladásos eredetű betegség.
Nagyon fontos a kiváltó tényező megtalálása, ami csak a szülővel való együttműködéssel lehetséges. Semmi esetre sem szabad a gyereket megszégyeníteni, büntetni, ez csak fokozza szorongását. Nincs értelme az esti folyadék megszorításának sem, és a gyermek többszöri éjszakai felkeltése sem hoz javulást. Ki kell derítenünk, mi okozza a gyerek szorongását, mi az, ami nyomja a kis lelkét. Beszéltessük őt, fontos, hogy tudjunk arról, milyen hatások érték őt napközben, mi az, ami bántja. , mi az, ami bántja.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás