Bilharziasis

Világszerte, de főként a trópusokon, kétszázmillió ember szenved ebben a fertőzésben. Legfőképp Egyiptomban előforduló betegség. A parazita a belekben és a húgyhólyagban telepszik meg. A féreg petéi a fertőzött beteg vizeletével vagy székletével kerülnek a folyókba, vagy tavakba, ahol a lárvák átfúrják magukat a szennyezett vízben fürdőzők bőrén. Ezek a lárvák a szervezetben fejlődnek ki, és a megfertőzött beteg beleiben és húgyhólyagjában telepednek meg.
Lehetséges, hogy a fertőzés eleinte tünetmentes, bár bőrviszketés és bőrkiütés előfordulhat. A leggyakoribb tünete a vérvizelés, de ezen kívül körülbelül egy hónappal később láz, borzongás, köhögés és izomfájás jelentkezik.
A fertőzés kezelésére antibiotikumot vagy valamilyen féregölő gyógyszert alkalmaznak.
Megelőzés:
Ne fürödjünk olyan országok tavaiban és folyóiban, (sőt ez kifejezetten tilos is) ahol gyakori a parazita előfordulása. Különös óvatosságra lehet szükség Afrika középső és déli területein, Dél-Amerikában, a Karib-szigeteken, a Közel-Keleten, Kína déli részén és Délkelet-Ázsiában.
A felsorolt területekre tett utazás során csak palackozott vizet fogyasszunk, és mindig győződjünk meg arról, hogy a palack bontatlan.
A néhány év leforgása alatt többször kiújuló fertőzés máj-, tüdő-, bél- és húgyhólyag-károsodást okozhat. Ez azzal magyarázható, hogy a parazita a véredényekben fejlődik ki és rakja le a petéit, melyek azután a belekbe és a húgyhólyagba jutnak. A szervezet a peték jelenlétére reagál.
A fertőzés nehezen kezelhető.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fóbiák világa

Félelemmel és borzalommal reagál minden ember, ha fenyegető helyzetbe kerül. Önfenntartó ösztöne menekülésre készteti. Vannak …

Hozzászólás