Vesedaganat

A Grawitz-tumor lassan növekvő, rosszindulatú vesedaganat. Az összes vesedaganatok mintegy 70-75 százaléka ilyen hám eredetű tumor.
A daganat növekedése során betörhet a vesevénába és a gyűjtővénába, és az egész szervezetben szétszóródhat. Így a szervezetben bárhol, elsősorban a tüdőkben és a csontokban keletkezhet áttét. Ez a rákos megbetegedés főleg a 40-60 év közti felnőtteknél jelentkezik. Férfiaknál kétszer olyan gyakori, mint nőknél.
A vesedaganat oka nem ismert. Mivel a vese feladata a vér szűrése, tisztítása és a salakanyagok eltávolítása, feltételezhető, hogy a daganatot a vérben lévő izgató és mérgező anyagok okozzák.
A vesedaganat egyetlen gyógymódja a tumor műtéti eltávolítása. Ennek során az egész érintett vesét eltávolítják. A rosszindulatú sejtek osztódását gátló citosztatikus gyógyszeres kezelés ebben az esetben sajnos szinte hatástalan.
Sajnos nem mindig egyértelmű tünetekkel jelentkezik. A véres vizelet fontos figyelmeztető jel. Rendszerint hirtelen jelentkezik és gyorsan megszűnhet, majd esetleg csak néhány hónap múlva ismétlődik megint. A véres vizeletet ezért minden esetben komolyan kell venni, mert a vese daganatos megbetegedésére utalhat.
A daganat általában lassan növekszik, idővel azonban nagyon nagyra nőhet. Előfordul, hogy hosszú időn át egyetlen tünete a véres vizelet. Egyes esetekben deréktáji és alhasi fájdalom jelentkezik. Átmeneti, néhány napig tartó hőemelkedés, lázas állapot is kísérheti. A betegség előrehaladtával a beteg egyre fáradékonyabb, erőtlenebb.
Tüdő- vagy csontáttét esetén köhögés, véres köpet illetve csontfájdalmak, patológiás törések jelentkeznek.
Az áttétek keletkezése előtt, idejében felismert és kezelt veserák esetén a műtét teljes gyógyuláshoz vezethet. A műtét során az érintett vesét eltávolítják. A megmaradó másik vese tökéletesen ellátja a vizelet-kiválasztás funkcióját.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fóbiák világa

Félelemmel és borzalommal reagál minden ember, ha fenyegető helyzetbe kerül. Önfenntartó ösztöne menekülésre készteti. Vannak …

Hozzászólás