Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / Bográcsozás

Bográcsozás

A bográcsban való főzéshez előbb mindent készítsünk elő, mert a bográcsban minden gyorsabban sül és fő, mint lábosban. Ne felejtsünk vizet is odakészíteni, mert egy fél perc késedelem miatt már odaéghet az étel.

Bográcsgulyás

Hozzávalókat

  • 1/2 kg marhahús (lábszár a legfinomabb)
  • 4 dkg zsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika
  • köménymag
  • kb. 60 dkg burgonya
  • zöldpaprika, paradicsom-só

Csipetkéhez

  • 1 tojás
  • 6 dkg liszt

A gulyáshúst kisebb kockára vágjuk és megmossuk. A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a burgonyát meghámozzuk, és apró kockára vágjuk.
A zsírt a bográcsba tesszük, rárakjuk a gulyáshúst, sz apróra vágott hagymát, fokhagymát, köménymagot, megsózzuk, jól összekeverjük, és lefödve pároljuk. Ha zsírjára sült, meghintjük pirospaprikával, és felöntjük egy kevés vízzel. Ha a hús már puhulni kezd, beletesszük a kockára vágott burgonyát, a megmosott és kicsumázott zöldpaprikát és a meghámozott, karikára vágott paradicsomot. Felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi, és ha felforrt, belefőzök a már előkészített csipetkét. Mire a burgonya megfő, a száraz csipetke is megpuhul.
(Természetesen a bográcsgulyást nemcsak bográcsban főzhetjük, hanem fazékban vagy kuktában is)

Szentendrei halpaprikás

Hozzávalók fejenként:

  • kb. 50 dkg tisztított halpaprikás
  • 5 dkg füstölt szalonna,
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 zöldpaprika
  • pirospaprika

A szalonnát apró kockára vágva kiolvasztjuk, zsírjában- a pörcöt is bennhagyva- szalmasárgára pirítjuk egy fej apróra vágott hagymát és 1-2 kicsumázott, karikára vágott zöldpaprikát. Meghintjük pirospaprikával, és rátesszük a szeletekre vágott, előzőleg besózott halat, és föleresztjük annyi vízzel, amennyi az egészet ellepi. Aki erősen szereti, egy kevés csöves paprikát is tehet bele. Nagyon kis lángon, nem kevergetve, csak a bográcsot rázva, kb. 40 percet főzzük.
Ha nem elég sós, utánaízesítjük, és lehetőleg ugyanabban sz edényben tálaljuk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

Hozzászólás