Bölcsőhalál

Ezt a kifejezést hallva még a gyermektelen embereket is kirázza a hideg. Sajnos még a mai napig fordul elő bölcsőhalál, más néven hirtelen csecsemőhalál. Ebbe a kategóriába soroljuk a minden előzmény nélkül váratlanul meghalt babákat.
Egy kis statisztika: körülbelül minden tízezer újszülöttből kettőt érint, kicsit több a fiú mint a lány, nagyobb részt már van egy nagyobb gyermek a családban, kis súllyal született babáknál nagyobb a kockázat, 80%-ban fél évesnél kisebb, kétharmaduk a téli hónapokban következik be.
Az is előfordul, hogy családon belül többször előfordul, ezért lehet hogy genetikai oka is van. Az igazi okát még a mai napig nem sikerült megtalálni, de vannak jelek amik segíthetnek abban, hogy hogyan kerüljük el. Nemzetközi kutatások hosszú évek alatt az alábbi eredményeket produkálták:
Alvóhelyzet: sok eset kivizsgálása után jutottak oda, hogy a nem hason altatott csecsemők kevésbé vannak a veszélynek kitéve. Inkább háton vagy oldalt altassuk őket. Persze háton fektetni sem jó annak a szülőnek, akinek babája rendszeres bukik vissza a lenyelt táplálékból.
Hőmérséklet: vigyázni kell a túlmelegedéssel. Vannak újszülöttek, akik még nem tanulták meg szabályozni saját hőjüket, rájuk különösképp ügyelni kell. Éjszakára főleg inkább több réteg takarja a babát, mint egy vastag. A szoba hőmérséklete se legyen 21 fok felett.
Betegség: mivel ez a szomorú eset nagyobb részt télen fordult elő, ezért lehet, hogy egy enyhe légúti megbetegedés is ludas lehet a dologban. Figyeljünk oda a legkisebb hőemelkedésre is.
Ma már korszerű légzésfigyelőket lehet kapni vagy esetleg bérelni is. Ezek rögtön jeleznek ha a csecsemő egy légvételt is kihagy. Akinek anyagi keretei engedi, annak mindenképpen javasolják ez a készüléket.
Talán pár nap múlva, talán évek múlva, de bízzunk benne hogy egyszer csak elénk áll valaki és közli: Tévedhetetlenül rájöttek mi okozza a bölcsőhalált, ezt a rontást, ami százezrek életét keserítette meg, tette tönkre. Sok-sok édesanya szívét marcangolta szét és ők sosem fogják feledni azt a kis lényt, aki egy kis ideig az életük része volt. Nekik is megnyugvás lesz, ha tudják, több áldozatot nem fog szedni ez a rém.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisbabák tejigénye

Ahogy nő, minden kisbabának egyre több tejre lesz szüksége. Ennek ellenére, az etetéseket a baba …

Leave a Reply