Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Meddig cumizzon a gyerek?

Meddig cumizzon a gyerek?

A cumizás megnyugtatja a gyereket és érzelmi biztonságot ad. De meddig engedjük, hogy cumizzon és mi a szülők szoktassák le vagy leteszi magától is?

A cumizás egy olyan módszer, melyet a gyerek önmaga megnyugtatására használ. Egy olyan helyzetben, ahol megrendül az érzelmi biztonság érzése, (ilyen például az óvodába való beszoktatás) szüksége van valamire, ami támaszt nyújt neki. Így hát természetes reakció, ha ilyen esetben ismét előtérbe kerül a cumi, amit addig már csak ritkán használt. Ahogy a gyerek egyre jobban feloldódik és megszokja az óvodai környezetet és szülők hiányát, úgy kerül majd ismét háttérbe a cumi.
Hogy ez mennyi idő, az gyerekenként változó.

A lényege a leszokásnak az, hogy a gyereknek találnia kell valamilyen más módszert saját maga megnyugtatására. Hogy ez magától alakul ki benne vagy ad ehhez egy kis löketet az, hogy mondjuk a többiek kinevetik, az esetenként változó. Mit tehet a szülő, ha szeretne gyerekének segíteni a cumizásról való leszokásban? Kell-e egyáltalán tenni valamit?

Az érzelmi biztonság megteremtése nagyon fontos. Sok ölelés és babusgatás mindenképpen segít. Finoman lehet mondogatni neki, hogy már nagy és a cumi már nem neki való, de hagyni kell neki időt, hogy találjon valamit, ami “támaszt” nyújt a cumi helyett. Nem jó taktika, ha az ember szó nélkül elveszi és kidobja vagy bekeni erős vagy rossz ízű fűszerrel, hiszen ilyenkor hirtelen eltűnik a gyerek számára annyira értékes dolog és ez komoly törést jelenthet az életében.

Összességében azt lehet mondani, hogy az a jó taktika, ha sok szeretettel és törődéssel, finoman próbáljuk terelgetni a gyereket a cumi elhagyása fele.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás