Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Kihez ragaszkodik jobban a baba?

Kihez ragaszkodik jobban a baba?

A hat hónapos baba a ragaszkodás valódi jeleit mutatja az anyja iránt. A szülők számára meglepő lehet, de a ragaszkodás kialakulását nem befolyásolja az, miként táplálja az anya a csecsemőjét. Nagy részük nem csak egy személyhez kötődik, a ragaszkodás folyamatosan kiterjed az apára, a nagyszülőkre, esetleg a bölcsődei dolgozókra is. Ugyanakkor bizonyított, hogy a más személyek iránti ragaszkodása nem csökkenti az anyja iránti érzelmeit. Ez megnyugtatja a munkába esetleg korán visszatérő anyukákat: bátran kereshetnek csecsemőgondozót, aki a testi szükségletek kielégítése mellett érzelmileg, szellemileg is foglalkozik a babával.
A hat-hét hónapos csecsemőt nagyon izgatják az idegenek, és az, amit csinálnak. Érdeklődik a felnőttek iránt, de élvezi más gyerekek társaságát is. Kb. hét hónapos kortól figyelhető meg a csecsemőknél az elszakadástól való félelem. Ha a családtagok kimennek a szobából, a kicsi elsírja magát, kiabál értük, sőt ha a szőnyegen van, megpróbálhat utánuk mászni. Az anyja iránti fokozottabb ragaszkodást jelzi, hogy folyton odabújik hozzá, megpróbál az ölébe mászni. Sokkal önfeledtebben képes játszani, ha az édesanyja a közelében van.
De mi van akkor, ha idővel a szülők úgy döntenek, hogy az anya megy vissza dolgozni, és az apa marad otthon a picivel? Más országokban ez gyakoribb, mint nálunk, de azért itthon is előfordul ez a “felállás”, nem kis meglepetést okozva a környezetnek. Belénk ivódott ugyanis a klasszikus családmodell, miszerint az apa biztosítja a család megélhetését, az anya pedig “őrzi otthon a tűzhely melegét”. Ha egy családban ettől eltérnek, mert pl. az anyuka jóval többet keres, számolni lehet meghökkenéssel, néha rosszalló megjegyzésekkel.
Természetesen a férfiakban is megjelennek a kételyek: meg tudnak-e birkózni a feladattal, el tudják-e látni a csemetét? Elsősorban nem is a pelenkázás, öltöztetés a legnehezebb, sokkal inkább az aktuális hiszti kezelése, hogy nyugodtnak, tárgyilagosnak tudjanak maradni és konzekvensnek lenni a gyermeknevelésben. Változtatniuk kell az életmódjukon, néhány dolgot biztosan fel kell adniuk eddigi mindennapjaikból.
Magyarországon a családok mindössze 5-6 százaléka dönt úgy, hogy az apuka marad gyeden. Közülük a legtöbben arról számolnak be, hogy a feleségüket sokkal jobban megviselte az elszakadás a babától, mint fordítva. Vagyis a kis utódoknak feltehetően nem jelent nagy traumát, hogy elfogadják a helyzetet: apukájukkal töltik a nap nagyobb részét.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás