Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Miért nem alszik nyugodtan a baba?

Miért nem alszik nyugodtan a baba?

Ha egy felnőtt nem alszik jól és gyakran felébred, akkor sokszor annak tudjuk be, hogy biztos sok a problémája, szorong. Egy kisbabának azonban mi problémája lehet? Pedig több van neki, mint gondolnánk. A hasfájás, a fognövése és egyéb fájdalmak mellett a világ fokozatos megismerésével újabb és újabb nehézségek elé néz, egyre több dolog van, amitől fél. (furcsa zajok, hangok, tárgyak)

Ahogy fejlődik a mozgása és egyre több dolgot megtanul (kúszni, mászni, felállni), úgy újabb látószögbe kerül a világ. A nap folyamán megtanult mozdulatokat gyakran éjszaka, álmában is gyakorolja a gyerek, ezért rúgja le a takarót vagy forgolódik, esetleg áll fel félálomban. És ezért van az, hogy az egyébként fél éves koráig jól alvó baba, sűrűn felriad éjszaka. Ez általában pár hétig tart, mert addigra már tökéletesre fejleszti az újonnan tanult mozgást. Ez után ismét nyugodtan fog aludni.

A csecsemőkori alvászavaroknak oka lehet a B1 vitamin hiánya is, ugyanis ilyenkor fáradság, alvászavar és nyugtalanság léphet fel. Ha a gyerkőc állandóan álmos, de mégis nehezen alszik el, illetve ha elaludta, akkor is nagyon éber és gyakran felébred, akkor gondolnunk kell ennek a vitaminnak a hiányára is. Megfelelő táplálkozással könnyen gondoskodhatunk a kellő vitaminellátásról. A zöldborsó, bab, barna rizs, máj és a sertéshús mind tartalmaz B1 vitamint, ezért érdemes ezekből minden nap beiktatni, így a szülők biztosak lehetnek abban, hogy nem a vitamin hiány okozza az alvászavart.

Sokféle oka lehet az alvászavarnak, de nem kell minden esetben rögtön súlyos dologra gondolni. Ha hosszabb ideig fennáll a probléma, akkor viszont érdemes orvoshoz fordulni!

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyerek fegyelmezése

Egyéves kor alatt ritkán szorul a kisgyerek fegyelmezésre. Az ilyen korú kisbabának még nem lehet …

Leave a Reply