Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Borderline személyiségzavar

Borderline személyiségzavar

Személyiségzavaroknál általában az élmény és viselkedés olyan tartós mintája alakul ki, amely jelentősen eltér a személyes kultúra elvárásaitól. Gondoljunk itt a kognitív funkciók nem megfelelő működésére (azaz önmaga, mások és a külső események észlelésének és értelmezésének módjára), az affektivitás, impulzuskontroll, és az interperszonális kapcsolatok zavaraira.
Borderline személyiségzavarról akkor beszélhetünk, ha kora felnőttkortól kezdve számos különféle helyzetben az interperszonális kapcsolatokban, énképben és hangulatban egy általános instabilitás figyelhető meg, amit jelentős impulzivitás kísér.
A beteg kétségbeesetten igyekszik a valós vagy képzelt elhagyatás elkerülésére, személyes kapcsolatai instabilok, de egyben intenzívek is, melyeket az idealizálás és a lebecsülés szélsőséges váltakozása jellemez – ehhez sok esetben identitászavar is társul. Az impulzivitás legalább két, elvileg önveszélyeztető területen is megfigyelhető (pl. költekezés, szexualitás, pszichoaktív szer használat, veszélyes autóvezetés, falás). Körükben az ismétlődő öngyilkossági viselkedés sem ritka, mely gesztusokban, fenyegetésben, esetleg öncsonkításban nyilvánulhat meg.
A betegek általában érzelmileg labilisak az észrevehető hangulati reaktivitás miatt, például lehetnek kifejezett ingerlékeny vagy szorongásos epizódjaik, amelyek rendszerint néhány óráig, ritkábban néhány napig tartanak. Jellemző a belső üresség krónikus érzése, az inadekvát, intenzív harag vagy annak kontrollálási nehézsége (pl. gyakori ingerültség, haragosság, ismételten tettlegesség). Körükben előfordulhatnak átmeneti, stresszhez kapcsolódó paranoid elképzelések, vagy súlyos disszociatív tünetek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Skarlát

A skarlát lázzal járó fertőző, sőt ragályos betegség, amelyet jellegzetes bőrkiütés kísér. ehhez gyakran társul …

Leave a Reply