Vegetáriánus

A vegetarianizmus nem a mai kor vívmánya, már az ókor egyes gondolkodói felfedezték maguknak, mint Zarathusztra és követői, Szókratész vagy Platón, de egyes népeknél is már régóta ismert életmód.
A vegetáriánus szó a latin vegetabilis: növény szóból eredeztethető, ami arra utal, hogy az ilyen ember étrendjét a növényi táplálékokra alapozza.
A vegetáriánusok nem fogyasztanak húst, és irányzattól függően más állati eredetű élelmiszert sem, vagy korlátozottan.
Hátterében többféle ideológia állhat. Sokan morális okból utasítják el a húsevést, abból a meggyőződésből, hogy minél kevesebb szenvedést kellene okoznunk mind egymásnak, mind az állatoknak. Itt szorosan összefonódik a vegetarianizmus az állatvédelemmel, illetve a nagyüzemi állattartás sokszor nagyon kíméletlen körülményeivel, valamint annak környezetet szennyező hatásai miatt a környezetvédelemmel.
Vannak, akik vallási előírás miatt mondanak le a húsevésről, mások egészségük miatt, de akár más egyéni okból is.

Többféle irányzatot különböztethetünk meg, lássunk a teljesség igénye nélkül néhányat.

A szemi-vegetáriánusoknak a vegetáriánusok közé sorolását sokan vitatják, ugyanis ők azok, akik a növényi ételek mellett fogyasztanak halat, és/ vagy szárnyasokat is.

Az ovo-lakto vegetáriánusok fogyasztanak tejtermékeket és tojást, a lakto-vegetáriánusok tejterméket igen, de tojást nem.

A vegánok mindenféle állati eredetű táplálékot elutasítanak, tulajdonképpen ez a szó szerint vett vegetarianizmus. Még szigorúbbak a gyümölcsevők és a nyersevők, akik ételeiket csak nyersen vagy alacson hőmérsékleten hőkezelve fogyasztják.
Ezen kívül sokan figyelnek arra, hogy ne vásároljanak olyan dolgokat, amit az állatok (és emberek) kizsákmányolásán alapulnak. Vannak akik nem használnak állatokon tesztelt termékeket, nem hordanak bőrből és szőrméből készült cipőt illetve ruhát.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alvás

Ahogy a testbeszéd-például a testtartás, a mimika a tekintet-éber állapotban uralkodik pillanatnyi érzéseinkről, hangulatainkról, alvás …

Leave a Reply