Bőrrák

Napjainkban egyre több ember esik a bőrrák valamely fajtájának áldozatává. Ezek kialakulhatnak anyajegyekből, szemölcsökből is. Számtalan ember szeret napfürdőzni a tavaszi és nyári napokon, ám nem gondol bele abba, hogy ezzel mekkora veszélynek teszi ki bőrét és szervezetét. Az ultraibolya sugarak számos bőrbetegség kialakulását indíthatják el a szervezetben. Kutatók különféle tesztekkel igazolták, hogy a férfiak körében gyakrabban alakul ki valamiféle bőrráktípus, mivel a férfiak kevesebb kozmetikumot alkalmaznak bőrükön, mint nőtársaik. Az orvosok javasolják a mértékletes napozást, és különféle faktorú naptejek alkalmazását. Általában délelőtt 11 órától délután 15 óráig nem javasolják a túlzott mértékű napon tartózkodást, mivel az ultraibolya sugarak ebben az időszakban a legerősebbek. Amennyiben mégis napon kell tartózkodnia valakinek, úgy igen magas faktorszámú naptej alkalmazását tartják fontosnak. Azon emberek napozását nem ajánlják, akiknek számtalan anyajegy borítja a testüket, mivel náluk a bőrrák kialakulásának veszélye nagyobb mértékű.
A bőrrák kialakulásának több előjele is megfigyelhető, melyek a következők lehetnek. Gyulladt seb, mely több hét után sem kezd gyógyulni. különféle csomók a bőrben, melyek többféle színben is jelentkezhetnek. Fájó, vagy viszkető felület a bőrön, mely pirosas színű. Anyajegy, mely az eredeti formájától eltér.
Az anyajegyeket bőrgyógyásznál érdemes időnként megvizsgáltatni, mivel ők fejlett műszerekkel vannak felszerelve, így könnyebben tudják felismerni az esetleges betegség tüneteit. Egy olyan műszert helyeznek a bőrre, mely kb. 20-30 szoros nagyításra képes. Ezzel könnyedén meg tudják állapítani egy anyajegyről, hogy az rosszindulatú- e.
A bőrrák annál jobban gyógyítható, minél kevésbé hatol mélyre a bőr szövetében. Kezelése kizárólag speciális és alapos sebészeti úton történhet. Feltétlenül fontos, hogy a beteg szövetet teljes mértékben eltávolítsák az egészséges szövetektől. Az eltávolított beteg szövetet mindig szövettani vizsgálatnak vetik alá.

A bőrráknak három fokozata van, melyek a következők:
– az 1- es típusban nem keletkezik áttét, ennek gyógyítása a leghatékonyabb.
– a 2- es típusban a közelben elhelyezkedő nyirokcsomókban is megjelenhetnek a rákos sejtek.
– a 3-as típusban már a test távolabbi részében is megjelennek a rákos sejtek, amelynek kezelése már nem mindig sikeres. A nyirokcsomók a vérerekben szállítják el a rákos sejteket, így alakul ki a test más területein is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kemoterápia

A beteget olyan gyógyszerekkel (sejtmérgekkel, citosztatimukokkal) kezelik, amelyek a ráksejtek szaporodását gátolják és/vagy azokat megölik. …

Hozzászólás