Mellrák

A közhiedelemben csak a nők betegségének tartják, ám napjainkban egyre több férfi beteg kerül ezen csúnya betegség miatt kórházba. Általában a középkorúak veszélyeztetettek, de manapság már fiatal korosztályban is jelentkezhet a betegség. A kór korai felismerése megelőzheti akár a mellamputációt, mivel napjainkban számos gyógyítási technológia létezik a gyógyításra. Mellrákot számos esetben okozhatja a túlzott testsúlynövekedés, a megnövekedett alkoholfogyasztás. Kutatók számos kísérlettel bizonyították, hogy az orvosi vizsgálatok során végzett különféle sugarak alkalmazása is hozzájárulhat az emlőrák kialakulásához, továbbá az öröklési hajlam is nagy szerepet játszik a kialakulásban. Az egészséges életmód alkalmazása nagymértékben hozzájárul a betegség kialakulásának elkerülésében. Számos orvos ajánlja az otthoni önellenőrzést, mely a mell alapos vizsgálatával jár együtt. Általában tükör előtt óvatos tapogatással ajánlatos elvégezni. Továbbá ajánlatos mammográfiai vizsgálat elvégzése bizonyos időközönként. Amennyiben bármilyen elváltozás jelentkezik, érdemes azonnal orvoshoz fordulni, ám nem kell azonnal a legrosszabb dolgokra gondolni. Számos észlelhető daganat a mellben jóindulatú, ezért nem jelentenek közvetlen veszélyt. Amennyiben valamilyen elváltozás észlelhető, az orvosok összetett vizsgálatokat végeztetnek a páciensen. Vizsgálják, hogy milyen rizikófaktorú a kialakult daganat, továbbá azt is, hogy az átterjedt- e a közelben elhelyezkedő nyirokcsomókra.
Gyógyítására napjainkban számos megoldás létezik, ám ez függ a betegség aktuális állapotától, a beteg egészségi állapotától is. Számos esetben elég a gyógyszeres kezelés, ám amennyiben ez nem elég, úgy alkalmazhatnak úgynevezett kemoterápiát, vagy sugárral történő gyógymódot is. Végső stádiumban a műtét a megfelelő megoldás, mellyel eltávolítják a rákos sejteket tartalmazó emlőrészt.
Kutatók nemrégiben kimutatták, hogy egy, a gránátalmában található hatóanyag lelassítja a rákos sejtek szaporodását.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kemoterápia

A beteget olyan gyógyszerekkel (sejtmérgekkel, citosztatimukokkal) kezelik, amelyek a ráksejtek szaporodását gátolják és/vagy azokat megölik. …

Hozzászólás