Kezdőlap / Nemibetegségek / A nemi betegségekről általában

A nemi betegségekről általában

A szexuális együttlét során óvszerrel történő védekezés nem csupán a nemkívánt terhesség megakadályozása ellen nyújtja a legnagyobb védelmet, hanem a „nemkívánt” kórokozók terjedésének megakadályozásában is nagyon fontos szerepe van. A baktériumok, vírusok, gombák olyan súlyos nemi betegségeket okozhatnak, melyekből a beteg sok esetben hosszú idő alatt és nem kis küzdelem árán szabadulhat meg. Fontos tehát, hogy amennyiben nem monogám kapcsolatban élünk – legjobb ha akkor is –, szexuális együttléteink minden alkalommal használjunk óvszert.
Napjainkban az orvostudomány úgy húsz különböző megbetegedést különböztet meg, mely nemi úton terjed. A „nemi” azt jelenti, hogy az ondó-, illetve hüvelyváladék útján, mely azonban egyben azt is jelenti, hogy nem csupán maga az – óvszer nélkül történő – aktus az, melynek során az egyik fél megfertőzheti a másikat, hanem a nemi szervek váladékai petting, orális érintkezés útján is átjuthatnak a partnerbe. Azonban önmagában cseppfertőzés útján ezen betegségek nem terjednek. Veszélyesek lehetnek viszont a kórokozók a fertőzött nő magzatára, illetve újszülöttjére, akik a véráram, illetve a hüvelyváladék útján megfertőződhetnek. Arra, hogy valaki a mindennapok során (buszon, boltban, irodában stb.) megfertőződjön, az esély szinte egyenlő a nullával – természetesen, amennyiben az alapvető higiéniai szabályokat betartjuk. Rendkívül kevés az esély a közvetett módon történő megbetegedésre is, azaz például a közös törölköző, mosdó használatával.
A legveszélyesebbnek tartott nemi betegségek a Chlamydia, Trichomonas, Herpes genitalis, Gonorrhoea, a gomba okozta, illetve a HPV.
Fontos tisztában lennünk azzal, hogy milyen tünetei vannak, melyek a veszélyei és milyen kezelési módok léteznek ezen megbetegedésekre. A legfontosabb azonban a felelősségteljes szexuális élet – saját magunk, illetve partnerünk egészségének védelme érdekében.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Genitális herpesz

Genitális herpesz a nemi szervek megfertőződése herpes simplex vírussal. Orvosi kutatások eddig nem tudták megállítani …

Hozzászólás