Kezdőlap / Tisztítókúrák / Tisztítókúra és mellékhatások

Tisztítókúra és mellékhatások

A tisztítókúra nem összekeverendő a fogyókúrával, mivel utóbbi csupán a testsúlycsökkentésre irányul, míg a tisztítókúrák célja a szervezet salaktalanítása, amelynek pozitív mellékhatása a fogyás.
Mivel megterhelő a szervezetre nézve, ezért a szakemberek évente két alkalommal ajánlják: tavasszal és ősszel. A méreganyagok felszaporodásának a civilizáció az oka, mivel egyre több félkész terméket fogyasztunk, így a bélrendszerben túl sok káros anyag marad, aminek egyébként távoznia kellene a szervezetből és amelyet normális esetben kiürítünk.
A léböjtöt általában vízzel, teával vagy gyümölcslével végezzük, szilárd táplálékot nem fogyasztunk és le kell mondani a kávéról is.
Nem kívánt mellékhatásai közé sorolhatók a hasmenés, a kiütés, a fejfájás, a szédülés és a fáradékonyság, a krónikus éhségérzet, valamint a fokozott ingerlékenység. Ezeknek a tüneteknek a nagy része a hirtelen bekövetkezett tápanyaghiány miatt jelentkezik, a szervezet nehezen dolgozza fel, hogy a gyomortartalom gyakorlatilag üres. Pozitív mellékhatás azon túlmenően, hogy segít az öntisztulásban és ezáltal a gyógyulásban, a fogyás és a jobb anyagcsere. Itt meg kell jegyezni, hogy a fejfájás oka a tisztítókúra alatt a nem elég mennyiségű folyadékbevitel, ugyanis legalább napi 3 litert javasolnak a szakemberek. Mivel tápanyaghiány is fellép, és ezáltal fázhatunk is, téli időszakban nem ajánlott elvégezni. A kúra alatt lehet fogyasztani hashajtó teát, reggelente sós vizet, ami megszünteti a lerakódásokat, de célszerű ilyenkor előre tervezni és az illemhely közelében maradni, mivel erős hasmenést okoz, így a reggeli programokat el kell halasztani.
Általában 7-10 napig javasolt folytatni, hogy a salakanyagok teljesen tudjanak távozni a bélrendszerből, de a kúra abbahagyásával be kell tartani a fokozatosságot a szilárd táplálékra való visszatérésre. Amennyiben ezt nem tartjuk be és a kúra végeztével nekiesünk a hűtőszekrény tartalmának, kiadós gyomorbántalmaknak nézünk elébe.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Néhány tisztítókúrák

A böjtölés nem új keletű gyógymód, már ősidők óta alkalmazzák prevenciós céllal. Ma a különféle …

Hozzászólás