Bulimia

A bulimiát zabálások – nagy mennyiségű étel elfogyasztása gyorsan, rövid idő alatt) ismételten visszatérő epizódjai jellemzik, amiket az étel eltávolításának kísérletei követnek hányás vagy hashajtók segítségével. Ezek a falási rohamok gyakoriak és szélsőségesek is lehetnek.
Egy felmérés szerint a bulimiás nők legalább naponta egyszer jól belakmároznak (általában este), és egy átlagos zabálás 4800 kalória elfogyasztásával jár, többnyire édes és sós szénhidrátok formájában. A zabálást követő megtisztulások miatt azonban a bulimiás testsúlya viszonylag normális, ezért ez a betegség rejtve maradhat, nem úgy, mint például az anorexia, ahol látványos a súlyvesztés. De a bulimiás viselkedésnek nagy élettani ára lehet: a hányás és a hashajtók használata felboríthatja a test káliumegyensúlyát, és ez kiszáradást, szívritmuszavarokat, valamint vizeletszervi fertőzéseket eredményezhet.
Az anorexiához hasonlóan a bulimia is a fiatal nők betegsége, de gyakoribb: becslések szerint az amerikai nők 5-10 százalékát érinti. A bulimia előfordulása független a bőrszíntől, etnikumtól és társadalmi osztálytól, és nem korlátozódik csupán a feltörekvő rétegekre.
A bulimiás betegekkel foglalkozó orvosok gyakran úgy látják, hogy pácienseik az identitásérzés és az önértékelés hiányában szenvednek. Ezzel egybecseng, hogy a bulimiások közt viszonylag általános a depresszió, és az ételt a hiány és az üresség kitöltésére használják.
A társadalmi tényezők közt a bűnöst itt is a soványság túlhangsúlyozásában találják.
Sőt, néhány bulimiás nő nyíltan bevallja, hogy betegsége annak a problémának a megoldása, hogyan ehet magas kalóriatartalmú ételeket úgy, hogy mégis olyan karcsú maradjon, ahogyan azt a kulturális normák előírják.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Herpesz veszély nyáron

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban a megszokott behatásokon kívül a napsütés, illetve a napégés hatására …

Leave a Reply