Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Carpalis alagút szindróma

Carpalis alagút szindróma

Viszonylag gyakori, fájdalmas betegség, melynek tünete, hogy főleg a domináns kéz hüvelyk, mutató és középső ujja elzsibbad (főleg éjszaka), az ujjak ügyetlenné, érzéketlenné válnak. Jelentkezhet olyankor is, amikor a kezet huzamosabb ideig felemelve tartjuk (pl. autóvezetés). A fájdalom gyakran nem behatárolható, jelentkezhet a csukló, a könyök, de akár a vállak felett is. Nem ritka, hogy mindkét kézen egyszerre.
A betegség lényege, hogy a nervus medianus nevű ideg, mely az alkar hajlító izmait és több kis kézizmot is beidegez, a csukló magasságában, nyomásnak van kitéve az öt körülvevő izmok, inak vagy csontos csatornák által. A nyomás következtében vérellátása csökken, mely az előbb felsorolt tüneteket okozza. Kialakulhat sérülés, törés, tumor, gyulladás, csontkinövés, vérömleny, illetve csont- vagy ízületi fejlődési rendellenesség matt. Az esetek egy részét olyan általános betegségek okozzák, mint a cukorbetegség, a pajzsmirigy alulműködése, rheumatoid arthritis (ízületi gyulladás) vagy leukémia. Művese-kezelt betegeknél és terheseknél is gyakran megfigyelhető(terhességben elsősorban a testtömeg növekedése és az oedemaképződés miatt). Rendszeresen előfordul az is, hogy nem lehet kiváltó okot kimutatni a háttérben.
Kimutatása egyszerű, a beteg panaszai és fizikális vizsgálat során, de történhet röntgen, ultrahang, MR és CT vizsgál segítségével is. Speciális módszer az ideg vezetési sebességének vizsgálata.
Kezelésében először a konzervatív terápia jön szóba. Ilyen lehet a kéz (csukló, alkar) pihentetése, rögzítése gyógyászati segédeszközzel vagy gipszeléssel. Gyulladás gátló gyógyszerek valamint helyileg adott szteroid injektio is jó hatást válhat ki. Ha ezek a módszerek sikertelennek bizonyulnak, műtét jön szóba. Ilyenkor az ínszalag, a ligamentum carpi transversum átmetszése után a páciensek igen nagy százaléka fájdalom- és tünetmentes lesz.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás