Cataracta

A cataracta (ejtsd: katarakta), görög eredetű szó azt jelenti: „fehér vízesés”. Az ókori görögök úgy tartották, hogy a szürke hályog következtében kialakult homályos látás úgy érzékeltethető legjobban, mintha valaki egy vízfátylon keresztül nézne. A szürke hályog a szemlencse maradandó elhomályosulása, mely jellemzően idősebb korban alakul ki. Előfordulhat sérülésből eredő, veleszületett, fizikai vagy kémiai behatás eredményeként is. Az élet korai szakaszában a szemlencse puha, rugalmas, képes alakját változtatni. Az öregedési folyamat során veszít rugalmasságából és átlátszóságából. Fájdalommentes folyamat, mindkét szemen jelentkezhet, de különböző mértékben. A látásromlás is sokáig észrevétlen maradhat, észrevételét inkább a fényviszonyom befolyásolják. Zavaróvá válhat az erős napfény, árnyékos helyen a beteg úgy érzi jobban lát. Leggyakoribb tünete a látásélesség csökkenése az egyre duzzadó lencse megváltoztatja a szem fénytörését, így erőssebb üvegre van szükség. Műtét nélkül vaksághoz vezet.
Sajnos a szürke hályog kialakulását megelőzni nem lehet, gyógyszerekkel nem befolyásolható, viszont a csökkent látás legjobban kezelhető kiváltó oka. Egyedüli eredményes gyógymódja, amellyel visszaállítható a látásélesség: az elszürkült szemlencse műtéti eltávolítása és egy korszerű műlencsével történő helyettesítése. A műtét bármely életkorban végrehajtható, kivéve gyerekeknél, mivel rendszerint helyi érzéstelenítésben végzik. Az operáció folyamán az elszürkült szemlencsét eltávolítják, és általában műanyagból vagy szilikonból készült, előre, a beteg számára megtervezett, dioptriás lencsét ültetnek be. A műtűé általában 20-30 percet vesz igénybe, és a ma már működő, egy napos sebészet keretében is elvégezhető, ha a beteg egészségi állapota kielégítő.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Addikcio

Magyarul függőség. Bizonyos értelemben mindenki függő. Megkülönböztethetünk lelki, fizika és a kettő kombinációjából álló függőséget. …

Leave a Reply