A folyamatos stressz csökkenti a tápanyagok és a vitaminok szintjét a szervezetben, ezért is fontos, hogy táplálkozásunkra való fokozottabb odafigyeléssel pótoljuk azokat az anyagokat, melyek egészségünkhöz nélkülözhetetlenek a stresszes időszakokban. B – vitaminokban gazdag étrenddel sokat tehetünk szívünk, érrendszerünk és idegrendszerünk egészségéért. A sütőtök valamint a lencse B – vitaminokban …
Érdekel a cikk folytatása? »Whipple-kór
A felvett táplálék lebontása, feldolgozása és felszívódása jelentős részben a vékonybélben történik. A vitaminok, az ásványi anyagok, a nyomelemek szintén a vékonybélből szívódnak fel és jutnak a vér-, illetve a nyirokkeringésbe. A vékonybél-nyálkahártya finom boholyrendszere többszörösére növeli a vékonybél belső felszínét. Ha a bolyhok károsodnak, tönkremennek, elpusztulnak, a táplálék nem …
Érdekel a cikk folytatása? »Lisztérzékenység
Megközelítőleg 1500 ember közül egy szenved lisztérzékenységben, más néven cöliákiában. A betegségért a gabonafélék (búza, rozs, árpa, zab) egyik összetett fehérjéjével, a gluténnal szembeni érzékenység a felelős. Gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt előfordul, és családi halmozódás is megfigyelhető. Gyerekeknél a gluténtartalmú gabonatermékek fogyasztása után néhány hónapon belül alakul ki, de a …
Érdekel a cikk folytatása? »