Fűszerek A főzelékeket ne, vagy csak minimálisan sózzuk és csak óvatosan fűszerezzük. Szoktassuk a természetes ízekhez a babát. ízesítésre citromot, paradicsomot, zöldpetrezselymet, fehérrépát, nyolc hónapos kortól kaprot, őrölt kömény, majoránnát, tíz hónapos kortól óvatosan csípmentes paprikát, póréhagymát, kevés fokhagymát, őrölt babérlevelet adhatunk. A főzelékek a tíz-tizenkét hónapos baba számára már …
Érdekel a cikk folytatása? »Az élelmiszer-adalékanyagok és tartósítószerek
Manapság már több ezer anyagot adhatnak hozzá az élelmiszerekhez, hogy különböző színűvé és ízűvé tegyék őket, esetleg hogy a tartósságukat meghosszabbítsák. Az adalékanyagok általában, csak egy nagyon kis részét teszik ki az élelmiszereknek, de már ezek a csekély mennyiségek is okozhatnak, különböző gyanús reakciókat. Az élelmiszer-adalékanyagok közé a következő csoportok …
Érdekel a cikk folytatása? »Lestyánpálinka vagy likőr készítése
A lestyán már régóta ismerik az emberek. Az ókorban és a középkorban kedvelt fűszernövény volt. Régen a falusi kertekben is kedvelt növény volt, ma már inkább csak „Vegeta” formájában kerül az asztalunkra. Illata a zellerre emlékeztet, levelei a petrezselyemhez hasonlítanak. Felhasználáskor a levelét ugyanúgy vágjuk össze, mint a petrezselyemét, de …
Érdekel a cikk folytatása? »Polip több variációra
Bár nálunk nehezen lehet beszerezni polipot, de a gasztronómia rajongói bizonyára szívesen vesznek egy – két különleges receptet, melyet polip felhasználásával lehet elkészíteni. Az állat méretéből adódóan egy nagy fazékra van szükségünk, melynek fedője is van. Kb. hét evőkanál olívaolajon megpuhítunk fokhagymát, petrezselymet és citromhéjcsíkokat. Ezután helyezzük a polipot egészben …
Érdekel a cikk folytatása? »Amit jó ha tudunk a vegetáriánus étrendről!
A vegetarianizmus a nevéből eredően egy olyan táplálkozási gyakorlat, amelyben mindenféle állatok húsát mellőzik. Valamint mindenféle állati alapanyagot elvetnek az ember étrendjéből. Ezen kívül a vegetarianizmus nemcsak táplálkozási gyakorlat, hanem egy kiterjedt eszmerendszer is, melyet az a fő törekvés jellemez, hogy az ember a lehetőségeihez mérten minél kevesebb állatnak okozzon …
Érdekel a cikk folytatása? »Keleti szakácsművészet
Hagyományos a keleti népeknél, hogy egyszerre sokfélét főznek, és sokféle fűszerrel ízesítenek. Mint általában, ebben is nagyon ügyelnek a pozitivitásra: az étel, mondják, akkor sikerül igazán jól, ha a főzés pozitív hangulatban történik. Ugyan csak nagyon ügyelnek a tiszteságra, higiéniára. Már főzésközben fenséges illat terjeng. Egy-egy tálaláskor 6-8 ételféleség kerül …
Érdekel a cikk folytatása? »