Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / Polip több variációra

Polip több variációra

Bár nálunk nehezen lehet beszerezni polipot, de a gasztronómia rajongói bizonyára szívesen vesznek egy – két különleges receptet, melyet polip felhasználásával lehet elkészíteni.
Az állat méretéből adódóan egy nagy fazékra van szükségünk, melynek fedője is van.
Kb. hét evőkanál olívaolajon megpuhítunk fokhagymát, petrezselymet és citromhéjcsíkokat. Ezután helyezzük a polipot egészben az illatozó olajra. A lábast lefedve jól összerázzuk és lassú tűzön kb. 15-20 percig saját levében főzzük. A hő hatására sok levet enged a polipunk és porhanyósra fő. Ha a villa átszúrja a húsát, akkor megfőtt az állatunk. Főzés előtt ill. utána is eltávolíthatjuk a polipról a nem kívánt részeket, valamint főzhetjük már alapvetően felszeletelve is.
Az így elkészített polip alapként szolgál további fenséges eledelek készítéséhez.
A puhára főtt poliphoz kagylókat szórhatunk, majd ha szétnyíltak, kivehetjük a polipot és a bőrét lehúzva eltávolíthatjuk a szívókorongokat, a szájat és a szemeket.
A fejet felszeleteljük, a karokat pedig karikákra vágjuk.
Az edényben maradt levet ízlés szerint még sóval, borssal ízesítjük, majd tányérba szedjük. A polipdarabokat valamint a kagylókat a lébe szedjük, petrezselyemmel szórjuk meg. Ha laktatóbbra vágyunk, fehér babbal tálaljuk.
Az előző recepthez hasonlóan a kagylók megfőzése után petrezselymet, édesköményt és zellert darabolunk össze egy tálba. Az előzőekben leírt módon felszeleteljük a polipot és összekeverjük a héjukból kiszedett kagylókkal, valamint a zöldségekkel. Olívaolajjal, zöldfűszeres ecettel és a főzőléből egy kevéssel elkeverjük az egészet, végül sózzuk és borsozzuk.
Kétségtelen, hogy egyedi ízlésvilágnak felelnek meg a fent leírtak, de a tenger gyümölcseinek kedvelői bizonyára megtalálják számításukat e téren.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

Hozzászólás