A mindennapi életben gyakran halljuk: „Majd meghasadt a szívem a fájdalomtól!” vagy: „Nagyon a szívemre vettem a dolgot.” Szívünk valójában érzelmi életünk kifejezésének szimbolikus központja: szívből szeretünk vagy éppen szívből gyűlölünk. Nem csoda, ha mindennapjaink során kialakuló érzéseink gyakorta különböző szívpanaszaink okozóivá válnak. Az elmúlt években nagymértékben megnőtt azoknak a …
Érdekel a cikk folytatása? »Mi a koleszterin?
Mi a koleszterin? A koleszterin szó kivétel nélkül felbukkan, amikor a szívinfarktusról beszélünk. Ételeinknek ez a feketelistára került összetevője az egyik leginkább félreértett és legtöbbet rágalmazott tápanyag. Jó néhányan azon az állásponton vannak, hogy az étrend koleszterinszintjének visszafogása nagymértékben csökkenti az infarktusveszélyt, míg mások kitartanak amellett, hogy ez egy csekély …
Érdekel a cikk folytatása? »A szívinfarktus kockázati tényezői
Nagy-Britanniában a szívkoszorúér- megbetegedés a leggyakoribb oka az elhalálozásoknak; a nők között második helyen áll a gyakorisági listán. Nagy-Britannia férfilakosságából minden harmadik szenved szívkoszorúér-megbetegedésben, minden ötödik pedig szívinfarktusban hal meg. A szívinfarktus okozta elhalálozások teljes számát ötszáz- és nyolcszázezer közöttire becsülik. Az Egyesült Államokban, mely a világelsők között szerepel a …
Érdekel a cikk folytatása? »A szívinfarktuson átesett beteg étrendje
Az étrend nyersanyagait úgy válogatjuk össze, hogy azok sok káliumot és magnéziumot, illetve kevés nátriumot tartalmazzanak. A naponta mintegy 300-500 mg magnéziumot és 3,5-4 g káliumot fogyasszon a beteg, de a nátriumfogyasztása ne emelkedjék lényegesen. Az energiában és zsírban szegényebb diétát a betegeknek kórházi kezelésük után a továbbiakban is tartani …
Érdekel a cikk folytatása? »A szívinfarktusos beteg étrendje
A diéta jellemzője a kálium- és magnézium gazdagság, valamint a nátrium- és zsírszegénység. A betegség első két napjában csak kálium- és magnézium gazdag gyümölcsleveket kap a beteg. A savanykás ízű gyümölcslevek jobban oltják a szomjúságot. A diétát ezután az étrend folyékony-pépes változatával folytatjuk, úgy, hogy kb. 5040 kJ (1200 kcal) …
Érdekel a cikk folytatása? »