Az allergiás nátha pontosabb elnevezés, mint a szénanátha, mert az utóbbi csak egy bizonyos szezonra utal, ráadásul tudjuk, hogy a panaszokat nem a széna, hanem a pollenszemcsék okozzák. Az allergiás nátha mellett azonban számos egyéb orrüregi kór is létezik, amely hasonlít az allergiához, ám másfajta immunológiai válasz következtében alakult ki. …
Érdekel a cikk folytatása? »Az asztma gyógyszerei
Az asztmás kisgyermekek inkább tablettát és szirupot, a felnőttek és nagyobb gyermekek általában gázzal porlasztott, spray formájú gyógyszert kapnak. A sprayt meglehetősen nehéz bevinni, ezért gyakran helytelenül használják: úgy szívják be, hogy az orron keresztül távozik a nagyja, vagy zári gégefővel próbálják „belélegezni”, aminek következtében a nyállal a gyomorba jut. …
Érdekel a cikk folytatása? »Az asztma egyensúlyban tartása
Ma már arra is lehetőség van, hogy a beteg naponta saját maga ellenőrizze állapotát a csúcsáramlásmérő készülék segítségével. Erős fúvás hatására a készüléken levő mutató elmozdul, és leolvasható a csúcsáramlási érték, az orvos által adott táblázatban pedig kikeresheted, hogy megfelel-e ez a normális értéknek. Ez fontos napi tevékenysége az asztmásnak, …
Érdekel a cikk folytatása? »Tápanyagallergia
Allergénjeik azonban általában nem hőstabilak, így a sütés-főzés csökkentheti allergiát okozó hatásukat. Gyakran – hasonlóan a sárgarépához – illóolajuk okoz nem allergiás úton bórviszketést és vörösséget. Az ételallergiás mindenesetre csak nagyon óvatosan használja a fűszereket, mert hatásuk provokálhatja a tüneteket. Figyeljen arra is, milyen fűszeres italokat, édességeket fogyaszt. Sőt, a …
Érdekel a cikk folytatása? »Milyen tünetei vannak az asztmának?
Az enyhe hörgőizomgörcsöt sok beteg nem fulladásnak érzi, hanem mellkasi nyomásról és feszülésről számol be. A klasszikus megjelenési forma a hajnali és reggeli nehézlégzés, mely általában köhögéssel is együtt jár. A köhögés meglehetősen kínzó lehet, és spontán vagy gyógyszerek hatására a betegnek gyakran sikerül sűrű, tapadós váladékot felköhögnie. A rohamok …
Érdekel a cikk folytatása? »Tüdőasztma
Az asztma már évezredekkel ezelőtt ismert betegség volt: a kínai és a perzsa orvostudomány is foglalkozott vele. Az utóbbi évtizedekben gyökeres változáson esett keresztül a kórkép meghatározása. Korábban rohamokban fellépő, hörgőizomgörccsel járó allergiás betegségnek tartották, mely váltakozott a néha magáról, de többnyire a gyógyszerek hatására kialakuló tünetmentes időszakokkal. Jó pár …
Érdekel a cikk folytatása? »A burgonya a legjobb étel
A burgonyára igen kevés ember érzékeny, ezért ez a tápanyag allergiások diétájának egyik alapétele. A gabonafélék termése szintén ritka az allergia, nem szabad összetévesztenünk a búza által okozott gluténérzékenységgel. A glutén a búza egyik fehérje alkotórésze. Néhány betegnél olyan immunreakciót indít be a bélcsatornában, melynek következtében a táplálék felszívódásáért felelős …
Érdekel a cikk folytatása? »Allergizáló tápanyagfehérjék
Újabban nagyon gyakran tapasztalunk allergiás reakciókat a mogyorófélékre, különösen az amerikai mogyoróra. Az ok feltehetően a széles körben elterjedt szokás: a televízió előtti nassolás. Ha vendégségbe megyünk, rögtön előkerül a sós mogyoró, a kesudió és egyéb magvak, így az arra érzékenyek könnyen hozzájutnak allergénforrásukhoz. Hasonlóan az egyéb tápanyagokhoz, a mogyorófélék …
Érdekel a cikk folytatása? »A hal márpedig egészséges!
Néhány évtizede még inkább csak édesvízi halakat fogyaszthattunk, ma már sokféle tengeri hal húsához is hozzájuthatunk. A kutatók között éles vita folyik arról, hogy vajon az édesvízi halak és a tengeri halak ugyanazon allergénnel váltják-e ki a tüneteket. A vita nem eldöntött. Az egyik tábor szerint a halakban van egy …
Érdekel a cikk folytatása? »A tyúktojás allergia
A tojásallergia általában hat hónapos kor után derül ki, mikor az anya megkezdi a tej pótlását különböző főzelékek feltétek formájában. Nagyon nehéz eldönteni, hogy a tojásfehérje vagy a sárgája okozza-e a panaszokat, noha, biokémiai értelemben véve eltérő fehérjékből állnak. Mégis elmondhatjuk, hogy leggyakrabban a tojásfehérjében található fehérjékre, az ovalbuminra, az …
Érdekel a cikk folytatása? »