Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Korunk népbetegsége – Az allergia fogalma

Korunk népbetegsége – Az allergia fogalma

Az allergia olyan, egyébként ártalmatlan anyagokra adott válaszreakció, melynek kialakulásában az immunrendszer játszik közre.
A védekezőrendszer helytelen működése miatt indokolatlanul immunreakciót generál.
Az allergia nem velünk született, hanem szerzett reakció, vagyis az immunrendszer válasza olyan anyagra, ami legalább egyszer már korábban is bekerült a szervezetbe.Általában gyengébb panaszokkal kezdődik (pl. orrfolyás, csalánkiütés, nyelvzsibbadás), de szakszerű kezelés hiányában a beteg állapota rosszabbodhat, akár súlyos asztma kialakulhat belőle.
Az immunrendszer védi a szervezetet a fertőzésektől és a rákos sejtektől.
Feladata, hogy felismerje a különbséget a szervezet saját sejtjei és az idegen anyagok között,a veszélytelen és a veszélyes idegen anyagok között.Hibás működésének eredménye lehet az allergia,autoimmun betegség (ilyenkor az immunrendszer a szervezet saját alkotóelemeit is idegennek tekinti).
Felmérések szerint sok beteg, aki nagyobb gyermek- vagy felnőttkorban lett allergiás, az első allergiás tüneteinek megjelenése előtt stresszes időszakot élt át.A hosszan tartó stressz vagy szorongás alatt a szervezet gyorsabban használja fel a vitaminokat, nyomelemeket és szénhidrátokat, amik az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez szükségesek.Hiányuk következtében csökken az immunrendszer hatékonysága, így nagyobb az esélye az allergiának is. Az addig tünetmentes, viszont atópiás személy legyengült szervezete egy erős allergénkoncentrációval való találkozáskor az allergénekre (pl. penészgomba, pollen, poratka…) már allergiás tünetekkel reagál.

.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás