Sok fogyókúrázó meglepetten és csalódottan áll a mérlegre, amikor azt tapasztalja, hogy hiába minden próbálkozás, csak nem apadnak azok a plusz kilók. És ez gyakran a só fogyasztásra vezethető vissza, hisz nem könnyű lemondani arról, ami olyan finommá varázsolja ételeinket, de ne feledkezzünk meg róla, hogy a túl sok nátrium …
Érdekel a cikk folytatása? »Kevesebb sót!
A legtöbb európai országban, így hazánkban is jóval több sót fogyasztanak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által felnőttek számára ajánlott 6 grammnál. Az orvosok, és táplálkozáskutatók a túlzott só fogyasztást összefüggésbe hozzák a magas vérnyomás kialakulásával, valamint az ebből fakadó szélütéssel, szívbetegséggel és veseelégtelenséggel. Minden egyes sejtünknek szüksége van nátriumra. Ez …
Érdekel a cikk folytatása? »Sóallergia
A só nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez, bár nem csak a megszokott asztali sónkban fordul elő. A sóallergia valójában nagyon ritka jelenség. Lehetséges, hogy aki úgy tudja, a sóra allergiás, arra tulajdonképpen a só valamilyen alkotórésze hat allergizálóan. Például ha valakinek jódallergiája van, akkor a jódozott só váltja ki nála …
Érdekel a cikk folytatása? »Hasvízkór és májkóma
Hasvízkór (aszcitesz) étrendje Hasvízkór megjelenésekor a konyhasót megvonjuk. A teljes nátriummentesség nehezen oldható meg táplálékaink sótartalma miatt, de veszélyes is volna, mert a sótlan étrendben élő beteg sok esetben nagymértékben étvágytalanná válik, és esetleg hiponatrémiás állapot fejlődik ki. A sóban szegény étrendben naponta fél g sóval ízesíthetjük az ételeket, de …
Érdekel a cikk folytatása? »