Kevesebb sót!

A legtöbb európai országban, így hazánkban is jóval több sót fogyasztanak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által felnőttek számára ajánlott 6 grammnál. Az orvosok, és táplálkozáskutatók a túlzott só fogyasztást összefüggésbe hozzák a magas vérnyomás kialakulásával, valamint az ebből fakadó szélütéssel, szívbetegséggel és veseelégtelenséggel.
Minden egyes sejtünknek szüksége van nátriumra. Ez az ásványi anyag segít szabályozni a szervezet folyadékháztartását és fenntartani a normális vérnyomást. Nélkülözhetetlen az idegek és izmok – többek között a szívizom – működéséhez, valamint bizonyos tápanyagoknak a vékonybélből való felszívódásához és ahhoz, hogy a vese megfelelően elláthassa feladatát. A szervezet nátriumszükséglete függ az életkortól és attól, hogy mennyi nátrium távozik el verejtékezés formájában. Egyesek eredendően többet izzadnak, mint mások, de ez nem jelez feltétlenül betegséget. A verejtékezéssel elvesztett sót pótolni kell, de nem szabad megfeledkezi arról sem, hogy a túl sok só éppoly káros az egészségre, mint a túl kevés.
Teljes nátriumfogyasztásunknak csupán egyötödét teszi ki az a sómennyiség, melyet főzés közben szórunk az ételbe, vagy étkezés közben veszünk magunkhoz az asztalnál. További egyötöd részért a feldolgozatlan élelmiszerekben természetesen jelen levő nátrium a felelős: minden gyümölcs, zöldség, hús, hal, gabonaféle és hüvelyes tartalmaz némi nátriumot. Az elfogyasztott nátriumnak több mint a felét (legalább 60 %-át) a feldogozott termékek adják. Ezekben konyhasó vagy egyéb nátriumtartalmú vegyületek vannak, például nátrium-nitrát (tartósítószer), nátrium-glutamát ((ízfokozó) és szódabikarbóna (kelesztő).
Jó néhány élelmiszer tartalmaz „rejtett” sót, de nem mindig jó megoldás, ha ezeket száműzzük életünkből. A só bevitel csökkentésének legegyszerűbb módja az, ha főzéskor és az asztalnál kevesebb sót használunk. Ízesítse a főtt ételeket és salátaönteteket friss, vagy szárított gyógynövényekkel, és fűszerekkel. A só egészséges helyettesítője a citromlé, a fokhagyma és a bors. Sok üzletben kapható kis nátriumtartalmú só, melynek fele nátrium, fele kálium. A vesebetegeknek azonban az ilyen készítményeket is kerülniük kell, mivel az ő esetükben zavar állhat elő a kálium kiválasztásában.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás