Házi fagyasztáskor ugyanúgy kell blansírozni, mint a konzervgyárakban szokásos, csak kisebb mértékben. A blansírozandó zöldséget felaprítjuk a kívánt darabokra, majd adagonként szűrű kanálba tesszük, és 2-3 percig forró vízbe mártjuk. Ezután kivesszük, és hideg vízben lehűtjük, a vizet lecsurgatjuk róla és becsomagoljuk. Ezt az eljárást a konzerv ipar már régen …
Érdekel a cikk folytatása? »Gyümölcs- és zöldségallergiák
Ha valaki latex- vagy pollenallergiában szenved, megvan az esélye rá, hogy egyes zöldségekre, gyümölcsökre, fűszerekre is hasonlóan, allergiával reagál a szervezete. Ezt a jelenséget keresztreakciónak nevezzük, és az oka az, hogy bizonyos, még rendszertanilag egymástól távol álló növények fehérjéinek szerkezete nagy fokú hasonlóságot mutathat. Ami még szokatlan ebben a jelenségben, …
Érdekel a cikk folytatása? »Magas vérnyomás
A magas vérnyomás(hipertónia) rendszerint nem kísérik tünetek. Sokan, akik ritkán járnak orvoshoz, és otthon nem mérik a vérnyomásukat, évekig sem szereznek tudomást az állapotukról. Nem véletlenül nevezik néma gyilkosnak: a magas várnyomás a szélütés (stroke) leggyakoribb előidézője, hogy az infarktusnak és a veseelégtelenségnek is az egyik fő oka. Mindezek mellett …
Érdekel a cikk folytatása? »Oxidatív stressz
Szabad gyökök a stressz előidézője lehet, mégis a szükséges rosszakÍme egy rövid hír, amelytől elakadhat a lélegzetünk: az oxigén káros. Persze nem élhetünk nélküle, hisz testünk összes sejtjének szüksége van rá az anyagcseréhez és az energiatermeléshez. Ám a belélegzett oxigén 1-3 százaléka sohasem ég el, hanem reakcióba lép a szervezetben természetes körülmények …
Érdekel a cikk folytatása? »