Kezdőlap / Gombás betegségek / Coccidiodomycosis

Coccidiodomycosis

A coccidiodomycosis egy gombás megbetegedés melyet a Coccidioides immitis elnevezésű gombafaj okoz. Ez a fertőzést is mint a Blasztomikózis a tüdőt támadja meg. Elnevezése még a San Joaquin-láz.

Főleg legyengült immunrendszerű embereknél alakulhat ki. Különösen veszélyeztetetek az AIDS-es betegek. A betegség az Amerikai kontinensen a leggyakoribb. A spórák a talajban találhatók így a fertőzés szempontjából a földművelők, gazdálkodók a legjobban veszélyben lévők.

A gomba spóra a tüdőbe kerülve a szervezet többi részébe is eljut a keringés segítségével. Megbetegítheti a csontokat, belső szerveket és az agyat.
Az elsődleges tünetek 1-3 hét múlva jelentkeznek a fertőzés után Többnyire enyhe tünetek lépnek fel: mellkasi fájdalom, láz és hidegrázás, nehézlégzés. Későbbi tünetek a köhögés mely során vér köhögés is előfordul. Ezt követően felléphet kötőhártya gyulladás, ízületi gyulladások és a bőrön csomók alakulhatnak ki.
Vannak olyan megfigyelések is, hogy a betegség csak hónapokkal vagy évekkel a fertőzés után alakul ki. Ilyenkor hőemelkedés, étvágytalanság lép fel, ami erőnlét csökkenéssel jár.
Coccidioidomycosis megbetegedésre kell gondolni, ha a beteg olyan területen járhatott vagy él ahol a betegség gyakori.
A vizsgálatkor a betegtől mintát vesznek, melyet laboratóriumban vizsgálják és ez alapján állítják fel a diagnózist.
Kezelése : A Coccidioidomycosisnak a heveny formája kezelés nélkül is meggyógyulhat. A fertőzés agresszívabb változatát intravénás amfotericin B-vel vagy szájon át szedhető flukonazollal, itrakonazollal vagy ketokonazollal kezelik.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ismerjük fel a gombás bőrbetegségeket?

Leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek közé tartozik. Bőrről átterjedhet a körömre és körömről is a bőrre! Általános …

Leave a Reply