Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Családtervezés a szoptatás alatt

Családtervezés a szoptatás alatt

Az újabb terhességtől való félelem hátrányosan befolyásolhatja partneréhez való viszonyát. A szoptatás és a fogamzásgátlás összefüggéseiről a legkülönbözőbb nézetek élnek a köztudatban. Egyesek a szoptatás fogamzásgátló hatásáról beszélnek, mások óva intenek tőle, hogy erre bízzuk magunkat. A szoptatás valóban az a tevékenység, mely világszerte a legtöbb
terhességet megakadályozza. De a peteérés csak abban az esetben marad el, ha a szoptatási hormonok folyamatosan fejtik ki hatásukat.
Ezért a szoptatás csak bizonyos feltételek mellett véd a terhességtől! Ezen feltételek összefoglalása a laktációs amenorrhea módszer, LAM.
A szoptatás az alábbi feltételek egyidejű fennállása alatt 98 százalékos biztonsággal véd a terhesség ellen
• A kisbaba nem több, mint hat hónapos.
• kisbaba kizárólag szopik: nem kap vizet, teát vagy kiegészítő táplálékot.
• kisbaba nappal és éjszaka egyaránt gyakran és rendszeresen szopik. Az egyes szoptatások között legfeljebb négy óra telik el. 24 órán belül legfeljebb egy hatórás szünetet szabad beiktatni.
• szoptatás ideje 24 óra alatt összesen legalább 90 perc, általában sokkal több.
• kisbaba nem kap cumisüveget vagy cumit.
• az anyának az 56. nap (azaz 8 hét) után nincs vérzése.
A nyolcadik hétig jelentkező vérzés gyermekágyi folyásnak és nem menstruációnak tekintendő. Ha a kisbabát gyakran mellre teszik és kizárólag szopik, többnyire sem peteérés, sem menstruáció nem jelentkezik az első hónapokban. Néhány édesanyánál azonban ez nincs így. Sokak esetében még hónapokkal a kiegészítő táplálék bevezetése után sem tér vissza a peteérés. Amint jelentkezik az első havi vérzés, a szoptatás már nem biztos fogamzásgátló módszer – még akkor sem, ha az édesanya kizárólag szoptat. Ha a fogamzásgátlásnak az előbb említettek közül akár csak egy feltétele is hibádzik, kérem használjon más szoptatásbarát védekezési módszert.
Ha kisbabáját szoptatja, a LAM feltételeinek betartásával jó úton jár, hogy testének a terhesség után megadja a lehetőséget beavatkozások nélkül a hormonális egyensúly megtalálására. Ez a kíméletes módszer, mely előnyös mind az anya, mind a gyermek számára, kiválóan alkalmas a születések közötti időköz szabályozására vagy arra, hogy időt nyerjen a családtervezés legmegfelelőbb eszközének kiválasztásához. Egyéb módszerek egyidejű alkalmazásával még növelhető a biztonság.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás