Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Helyes táplálkozás szoptatás alatt.

Helyes táplálkozás szoptatás alatt.

Táplálkozás és folyadékmennyiség.
A szoptatás ideje alatt mindent ehet, ami ízlik Önnek. A szigorú szabályok könnyen teherré válhatnak és idő előtti elválasztást is okozhatnak. Ha a terhességet és a szülést szeretné felhasználni arra, hogy eddigi étkezési szokásain javítson, olvassa el a következő javaslatokat. Ezek követéséhez nem is kell étlapját különösebben megváltoztatnia.
Ötletek az egészséges táplálkozásra a szoptatás idején:
• A gyakori kisebb étkezés, mintegy öt-hat étkezés naponta egyensúlyban tartja a vércukorszintet és jobb, mint a ritkább, de bőségesebb étkezés.
• A teljes kiőrlésű kenyér- és gabonafélék ugyanilyen hatásúak, több ásványi anyagot tartalmaznak és gondoskodnak a rendszeres emésztésről. A fehérjeszükséglet a szoptatás idején megemelkedik. A fehérjét azonban nem tudja a szervezet raktározni, ezért van szüksége naponta többször fehérjetartalmú ételekre. Fehérjét tartalmaznak a tej és a tejtermékek, tojás és hús, diók, hüvelyesek és a gabona.
• A kálciumban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a tej, tejtermékek, szezámmag, olajos magvak, tofu, szója, brokkoli, olajbogyó, narancs, füge, datolya.
• Szervezetének nem sok, hanem értékes zsírokra van szüksége. A hidegen sajtolt olajokban található telítetlen zsírsavak megemelik annak szintjét az anyatejben is. A telítetlen zsírsavak különösen fontosak a csecsemő agyfejlődése szempontjából.
• A gyümölcs és zöldség természetesen jót tesz a közérzetének, és az anyatej vitamintartalma is befolyásolható.
Ne ebben az időszakban fogyókúrázzon! A szoptatás ideje alatt természetszerűen tűnnek el a kilók, ehhez nem kell semmi mást tennie, csak szoptatnia gyermekét!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit tegyünk, ha „nehezen kezelhető” a babánk?

Nehéz megőrizni nyugalmunkat a valóban nehéz természetű babával, aki egyre csak sír, akármit teszünk is. …

Leave a Reply