Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Cseperedik a baba

Cseperedik a baba

Az eddig háttérbe húzódó apukák is most már bátran etethetik a kicsit – persze csak ha szakít rá időt -. birkózhatnak, játszhatnak vele anélkül, hogy megbontanák a már hanyatlófélben lévő szimbiózist az anyával.
Különösen élvezetes játéka ennek a korszaknak a hancúrozás, a testével való játék, csiklandozás. hiszen a környezetével együtt nőst tanul meg a testével is bánni.
Már egyre gyakrabban lehet neki mondókákat. verseket mondani, mert már figyeli a nyelv ritmusát, élvezi az énekek dallamát. Ezek a visszatérő játékok szinte megunhatatlanok számára.
Ez az időszak igazán örömteli, tele meglepetéssel, melyben minden nap tartogathat számunkra valami apró csodát, ahogy csemeténk kibontakozó személyiségének csírái megjelennek. Egyre mulatságosabb dolgokat művei a testével, hangjával, és már a mindennapjaiban visszatérő rutindolgokra is reagál. Az én kisfiam minden egyes
étkezésnél készségesen dőlt előre az etetőszékben, hogy a partedlit a nyakán hátul meg tudjam kötni.
Sok édesanya – akinek esetleg kicsit terhes volt az előző korszak szoros együttléte – megragadja az alkalmat, hogy leválassza a gyermeket, és visszamegy dolgozni, mások pedig ellenkezőleg, visszasírják a paradicsomi állapotot.
Mahler elmélete szerint, ahogy a kisgyermek fokozatosan kezd elszakadni az édesanyjától, úgy átlép az ún. szeparációs-individuációs (félős, szorongásos) időszakba, melynek további három alfázisát különbözteti meg. Ennek az első szakasza kb. 6-10 hónapos korig tart, melyet fészekalja alfázisnak nevezett.

Ezt mindenképpen olvasd el!

“Vacsoracsata”

Etetéskor kerüljünk mindent, amitől feszültté, idegessé válunk. Ne bosszankodjunk azon, hogy túl sok időt fordítottunk …

Hozzászólás