Kezdőlap / Építőipar / Építész tervezés / Ausztria építészeti csodái

Ausztria építészeti csodái

A Sankt Florian-i Ágoston-rendi kanonoki apátság újjáépítését 1686-ban kezdték meg. A hatalmas csarnoktemplom építésze Carlo Antonio Carlone (kb. 1635-1708) volt. Halála után az építést Jakob Prandtauer (1660-1726) vette át, ő alkotta meg a világon akkoriban egyedülálló belső és külső épületrészt összekötő lépcsőt, valamint az osztrák kolostorkastélyok legnagyszerűbb dísztermét.
Az 1138-ban alapított cisztercita apátság, a Zwetti apátság kerengőjének déli szárnya, valamint a kútház a gótikus szisztematikus építészet tökéletes példái. Igen nagy jelentőségű a csarnok körüljáró kórus, az egyik első ilyen jellegű építmény. Zwett jelképe mégis a barokk stílusú nyugati homlokzat és annak 90 méter magas tornya, Matthias Steinl (kb. 1644-1727) és Joseph Munggenast (1680-1741) alkotása, az építészeti szobrászat egyedülálló darabja.
A 18. század 30-as éveitől kezdve a tiroli építész Joseph Munggenast az altenburgi bencés rendi apátság nagy részét átalakíttatta. A templomban sejtelmesen megmutatkozó, a híres könyvtárban azonban teljes pompájában kitárulkozó színskála gazdagsága új és szokatlan volt. Itt olyan színeket használtak, melyek árnyalatokban gazdag kombinációi ez idáig az építészek számára idegenek voltak.
A dürnsteini Ágoston-rendi kanonoki apátság barokk átalakítását 1716 körül kezdték meg. Ugyancsak Joseph Munggenast és Jakob Prandtauer, valamint Matthias Steinl építészek vettek részt a munkálatokban, azonban leghangsúlyosabb szerepe Steinlnek volt. Az ő keze munkáját dicséri a csodálatos kapulétesítmény és a messziről is látható, eredetileg fehér és kék színben tündöklő templomtorony.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Írország építészeti csodái

A Brú na Bóinne-ban található Newgrange egy 90 méter átmérőjű és 11 méter magasságú sírdomb, …

Leave a Reply